Tort tiramisu
Tort tiramisu to szybki i efektowny sposób na uczczenie urodzin lub innej ważnej okazji. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z Kwestii Smaku, ale polecamy również nasz przepis na biszkopt, a także przepis na biszkopt bezglutenowy. Krem to nasz sprawdzony przepis na tiramisu.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Na biszkopt:
- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Na krem:
- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 500 g mascarpone
- 120 g cukru + 2 łyżki do posłodzenia kawy
- 1 l mocnej kawy
- kakao
Dekoracja:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- powidła śliwkowe
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z odrobiną soli na pianę, stopniowo, nie przerywając ubijania dodawaj cukier (po łyżce co kilkanaście sekund), aż białka staną się sztywne i błyszczące. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodaj przesiane mąki i wymieszaj na niskich obrotach, tak, aby nie było grudek z mąki. Z papieru do pieczenia wytnij koło pasujące do tortownicy i wyłóż nim dno. Przygotowaną masę biszkoptową wlej do tortownicy i piecz 35 – 40 min. do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij tortownicę i gdy wystygnie, delikatnie zdejmij obręcz i ostudź biszkopt na kratce, pamiętaj o ściągnięciu papieru. Biszkopt przetnij na trzy w miarę równe blaty.
Przygotowanie kremuŻółtka oddziel od białek, następnie żółtka utrzyj z cukrem na jasną i kremową masę, dodaj mascarpone i wszystko razem wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj.
„Złożenie tortu”Tortownicę umyj i wysusz. Na dnie ułóż jeden blat biszkoptowy – nasącz go przygotowaną wcześniej kawą – ok. 10 łyżek na blat, wyłóż i rozsmaruj równomiernie 1/3 kremu, obsyp kakao (najlepiej przesiewanym przez sitko) i przykryj następnym blatem, nasącz go kawą, posmaruj kremem i obsyp kakao. Tak samo postąp z ostatnim blatem. Tak przygotowany tort włóż na minimum 1 h do lodówki. W międzyczasie przygotuj sobie ciastka biszkopty do dekoracji tortu: przytnij odpowiednią liczbę ciastek (tyle, aby wystarczyło na dekorację całego tortu dookoła). Po upływie godziny wyjmij tort z lodówki, delikatnie nożem oddziel go od obręczy i bardzo delikatnie ją zdejmij. Udekoruj tort dookoła przygotowanymi biszkopcikami, wykorzystując powidła śliwkowe jako „klej”. Gotowe. Tort przechowuj w lodówce ?