Tort piernikowy

Tort piernikowy

Zdjęcie - Tort piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Mój następny sposób na wykorzystanie poświątecznych pierniczków i ozdób oraz zalegających w spiżarni powideł śliwkowych. Ale na tym jeszcze nie koniec, bo pierniczków wcale nie ubywa, a po głowie chodzą jakieś nowe pomysły. Nie wiem tylko czy udami się je zrealizować bo chyba atakuje mnie jakieś choróbsko.
Torcik nie wymaga pieczenia. Jest szybki w przygotowaniu i smakuje doskonale. Ma trzy warstwy pierniczków, jedna warstwę z powideł śliwkowych wzbogaconych rumem i dwie warstwy z sera. Jest dość wysoki i może nie zmieścić się w tortownicy. Ja użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. ”

Zdjęcie - Tort piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort piernikowy
Tortownica φ22cm

Składniki:
Spód:
100g pierniczków bez lukru
50g migdałów
100g stopionego masła

Warstwa I
350g serka śmietankowego
125g mleka zagęszczonego słodzonego
125ml śmietanki 30% tłuszczu
3 płaskie łyżeczki żelatyny
50ml wody

Warstwa II
260g pierniczków bez lukru
1 słoik (335ml) domowych powideł śliwkowych
2 łyżki rumu

Warstwa III
350g serka śmietankowego
125g mleka zagęszczonego słodzonego
125ml śmietanki 30% tłuszczu
3 płaskie łyżeczki żelatyny
50ml wody

Do dekoracji:
3 pierniczki
2 łyżki serka śmietankowego
gwiazdki czekoladowe
perełki cukrowe

Spód:
Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać.
Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki.

Warstwa I
Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Wylać na spód tortu i wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Warstwa II
Połowę pierniczków rozłożyć na zastygłej masie. Wolne przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić drobno pokruszonymi pierniczkami. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem i rozłożyć na pierniczkach. Przykryć pozostałymi pierniczkami.

Warstwa III
Przygotować tak samo jak warstwę I. Wylać na pierniczki i wyrównać powierzchnię. Wstawić na całą noc do lodówki.

Na drugi dzień zdjąć obręcz. Boki tortu posmarować cienką warstwą serka i obsypać pokruszonymi drobno pierniczkami. Na wierzchu ułożyć gwiazdki i posypać perełkami.












Kategorie przepisów