Tort egipski

Tort egipski

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Składniki na 1 placek (na całe ciasto potrzebne będą 3 takie placki):

  • 60 g mielonych orzechów laskowych x 3
  • 3 białka x 3
  • 3 łyżki cukru x 3
  • 3/4 łyżki mąki x 3

Krem budyniowy:

  • 340 ml mleka
  • 170 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 9 żółtek
  • 5 i ½ łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)


Chrupiąca masa śmietankowa:

  • 340 g śmietany kremówki 30%
  • 200 g cukru (na karmel)
  • 120 g podpieczonych, posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru drobnego (można pominąć)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna

 

Przygotowanie:

KROK 1

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i orzechy, mieszając łyżką. Wykładamy do natłuszczonej lub wyścielonej pergaminem tortownicy (24 cm średnicy) i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170°C.

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko miksujemy w rondelku. Zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy do temp. pokojowej, od czasu do czasu mieszając, żeby na wierzchu nie utworzyła się błona.

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3
Miękkie masło ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Cukier (200 g) rozpuszczamy w garnuszku, aż zrobi się karmel (uważamy, żeby nie przypalić). Szybko, ale ostrożnie (masa będzie bardzo gorąca) wylewamy na papier do pieczenia (można użyć formy silikonowej) i cienko rozsmarowujemy. Kiedy karmel całkowicie ostygnie i stwardnieje, kruszymy go (można wałkiem) na małe kawałeczki, uważając przy tym, żeby nie zmiażdżyć na proszek.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając 2 łyżki cukru (niekoniecznie, masa będzie wystarczająco słodka od karmelu). Mieszamy z posiekanymi orzechami (trochę zostawiamy do posypania po wierzchu) i pokruszonym karmelem.

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 5

Czekoladę rozpuszczamy z olejem na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko schładzamy, aż zacznie gęstnieć.

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 6
Kładziemy jeden placek na paterze, smarujemy gęstniejącą polewą czekoladową, następnie kremem budyniowym (mniej niż połową), następnie masą śmietankową (½ porcji), przykrywamy drugim plackiem i czynności powtarzamy. Wierzch i ewentualnie boki cienko smarujemy resztą kremu budyniowego i posypujemy posiekanymi orzechami i karmelem. Schładzamy

 

Liczba porcji: 15

Czas przygotowania: 3-4 godziny

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów