Tort egipski
Składniki:
Składniki na 1 placek (na całe ciasto potrzebne będą 3 takie placki):
- 60 g mielonych orzechów laskowych x 3
- 3 białka x 3
- 3 łyżki cukru x 3
- 3/4 łyżki mąki x 3
Krem budyniowy:
- 340 ml mleka
- 170 g masła
- 10 łyżek cukru
- 9 żółtek
- 5 i ½ łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
Chrupiąca masa śmietankowa:
- 340 g śmietany kremówki 30%
- 200 g cukru (na karmel)
- 120 g podpieczonych, posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru drobnego (można pominąć)
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie:
KROK 1
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i orzechy, mieszając łyżką. Wykładamy do natłuszczonej lub wyścielonej pergaminem tortownicy (24 cm średnicy) i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170°C.
KROK 2
Żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko miksujemy w rondelku. Zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy do temp. pokojowej, od czasu do czasu mieszając, żeby na wierzchu nie utworzyła się błona.
KROK 3
Miękkie masło ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
KROK 4
Cukier (200 g) rozpuszczamy w garnuszku, aż zrobi się karmel (uważamy, żeby nie przypalić). Szybko, ale ostrożnie (masa będzie bardzo gorąca) wylewamy na papier do pieczenia (można użyć formy silikonowej) i cienko rozsmarowujemy. Kiedy karmel całkowicie ostygnie i stwardnieje, kruszymy go (można wałkiem) na małe kawałeczki, uważając przy tym, żeby nie zmiażdżyć na proszek.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając 2 łyżki cukru (niekoniecznie, masa będzie wystarczająco słodka od karmelu). Mieszamy z posiekanymi orzechami (trochę zostawiamy do posypania po wierzchu) i pokruszonym karmelem.
KROK 5
Czekoladę rozpuszczamy z olejem na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko schładzamy, aż zacznie gęstnieć.
KROK 6
Kładziemy jeden placek na paterze, smarujemy gęstniejącą polewą czekoladową, następnie kremem budyniowym (mniej niż połową), następnie masą śmietankową (½ porcji), przykrywamy drugim plackiem i czynności powtarzamy. Wierzch i ewentualnie boki cienko smarujemy resztą kremu budyniowego i posypujemy posiekanymi orzechami i karmelem. Schładzamy
Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: 3-4 godziny