Torcik niedzielny

Torcik  niedzielny

Prace przy torcie podzielilam na dwa etapy,dzien wczesniej biszkopty dzisiaj kremy i dekoracja.

Moj pierwszy torcik w roze sprawil mi nieco problemow,a to dlatego ,ze polaczylam krem maslany ( rozowy ) z kremem smietanowym ( bialy ),dwie rozne konsystencje nie mogly sie dopasowac,wiec podczas dekoracji jedna blokowala druga .

Bledy sa po to aby je poprawiac,wiec nastepnym razem roze na torcie zrobie tylko z kremu maslanego .

Blaty biszkoptow sa rozowe,przelozone kremem smietanowym z mascarpone z pokrojona brzoskwinia.

Do przekladania tortow zazwyczaj uzywam kremu smietanowego ,bo jest lzejszy ,delikatniejszy od kremu maslanego.

Zapraszam!

Zdjęcie - Torcik  niedzielny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik  niedzielny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik  niedzielny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik niedzielny w roze

Potrzebujemy 2 biszkopty

Przepis na jeden biszkopt

.3/4 szklanki maki

.1 lyzka maki ziemniaczanej

.3 jajka

.5 lyzek cukru

.szczypta barwnika rozowego w proszku

 

Wykonanie

Tortownice o sr.23 cm wykladamy papierem do pieczenia ,boki delikatnie smarujemy maslem.

Do miski przekladamy bialka jajek i ubijamy na sztywno,powoli dodajemy cukier,potem zoltka ,kiedy masa jest jasna i dosc gesta dodajemy przesiane maki ,barwnik i mieszamy delikatnie lyzka.

Mase wylewamy do formy,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C przez 20 min.

Po upieczeniu upuszczamy forme z ciaste z ok.50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

Podobnie pieczemy drugi biszkopt.

Krem maslany

.2 kostki masla ( zupelnie miekkiego )

.4 jajka

.1 czubata szklanka cukru

.2 lyzki rumu

.barwnik w proszku.

Wykonanie

Miske z cukrem i jajkami ustawiamy na garnku z gotujaca sie woda i ubijamy wszystko do rozpuszczenia cukru,potem zdejmujemy miske i ubijamy jajka az masa stanie sie gesta i zimna.

Do zimnej ( to wazne! ) masy jajecznej przekladamy po kawalku miekkiego masla,ucieramy i pod koniec dodajemy rum i barwnik w proszku.

Krem smietanowy

.400 ml smietany kremowki

.250 gr mascarpone

.100 gr cukru pudru

.1 lyzka rumu

.brzoskwinie w syropie.

Wykonanie

Do miseczki wlewamy smietane i ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder,serek mascarpone i rum.

Poncz

.syrop z puszek z brzoskwinia

.1 szklanka wody

.2 lyzki rumu lub aromat rumowy

 

Wykonanie calosci

Biszkopty przecinamy ostrym nozem na pol,uzyskamy 4 polowki.

Pierwsza polowke umieszczamy na talerzu ,polewamy ponczem,na to porcja kremu smietanowego z mascarpone,rozkladamy go rownomiernie dlugim nozem i na to kladziemy pokrojone w kostke brzoskwinie.

Kolejna warstwa podobnie jak pierwsza.

Ostatni dysk biszkoptu oraz boki tortu pokrywamy warstwa kremu maslanego i odstawiamy do lodowki .

Dekorujemy torcik masa maslana,za pomoca rekawa cukierniczego z ozdobna koncowka w ksztalcie rozetki.

Roze zaczynamy od wycisniecia punktu,nastepnie zataczamy kolka i konczymy,w pewnej odleglosci wyciskamy w taki sam sposob nastepna i nastepna.

Milej slodkiej niedzieli .

Smacznego!

Kategorie przepisów