Torcik niedzielny
Prace przy torcie podzielilam na dwa etapy,dzien wczesniej biszkopty dzisiaj kremy i dekoracja.
Moj pierwszy torcik w roze sprawil mi nieco problemow,a to dlatego ,ze polaczylam krem maslany ( rozowy ) z kremem smietanowym ( bialy ),dwie rozne konsystencje nie mogly sie dopasowac,wiec podczas dekoracji jedna blokowala druga .
Bledy sa po to aby je poprawiac,wiec nastepnym razem roze na torcie zrobie tylko z kremu maslanego .
Blaty biszkoptow sa rozowe,przelozone kremem smietanowym z mascarpone z pokrojona brzoskwinia.
Do przekladania tortow zazwyczaj uzywam kremu smietanowego ,bo jest lzejszy ,delikatniejszy od kremu maslanego.
Zapraszam!
Torcik niedzielny w roze
Potrzebujemy 2 biszkopty
Przepis na jeden biszkopt
.3/4 szklanki maki
.1 lyzka maki ziemniaczanej
.3 jajka
.5 lyzek cukru
.szczypta barwnika rozowego w proszku
Wykonanie
Tortownice o sr.23 cm wykladamy papierem do pieczenia ,boki delikatnie smarujemy maslem.
Do miski przekladamy bialka jajek i ubijamy na sztywno,powoli dodajemy cukier,potem zoltka ,kiedy masa jest jasna i dosc gesta dodajemy przesiane maki ,barwnik i mieszamy delikatnie lyzka.
Mase wylewamy do formy,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C przez 20 min.
Po upieczeniu upuszczamy forme z ciaste z ok.50 cm i odstawiamy do wystudzenia.
Podobnie pieczemy drugi biszkopt.
Krem maslany
.2 kostki masla ( zupelnie miekkiego )
.4 jajka
.1 czubata szklanka cukru
.2 lyzki rumu
.barwnik w proszku.
Wykonanie
Miske z cukrem i jajkami ustawiamy na garnku z gotujaca sie woda i ubijamy wszystko do rozpuszczenia cukru,potem zdejmujemy miske i ubijamy jajka az masa stanie sie gesta i zimna.
Do zimnej ( to wazne! ) masy jajecznej przekladamy po kawalku miekkiego masla,ucieramy i pod koniec dodajemy rum i barwnik w proszku.
Krem smietanowy
.400 ml smietany kremowki
.250 gr mascarpone
.100 gr cukru pudru
.1 lyzka rumu
.brzoskwinie w syropie.
Wykonanie
Do miseczki wlewamy smietane i ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder,serek mascarpone i rum.
Poncz
.syrop z puszek z brzoskwinia
.1 szklanka wody
.2 lyzki rumu lub aromat rumowy
Wykonanie calosci
Biszkopty przecinamy ostrym nozem na pol,uzyskamy 4 polowki.
Pierwsza polowke umieszczamy na talerzu ,polewamy ponczem,na to porcja kremu smietanowego z mascarpone,rozkladamy go rownomiernie dlugim nozem i na to kladziemy pokrojone w kostke brzoskwinie.
Kolejna warstwa podobnie jak pierwsza.
Ostatni dysk biszkoptu oraz boki tortu pokrywamy warstwa kremu maslanego i odstawiamy do lodowki .
Dekorujemy torcik masa maslana,za pomoca rekawa cukierniczego z ozdobna koncowka w ksztalcie rozetki.
Roze zaczynamy od wycisniecia punktu,nastepnie zataczamy kolka i konczymy,w pewnej odleglosci wyciskamy w taki sam sposob nastepna i nastepna.
Milej slodkiej niedzieli .
Smacznego!