Tofurnik z jagodami i mango

Tofurnik z jagodami i mango

4

Dzisiaj przychodzę do Was ze smakowitym przepisem na wegański sernik na zimno: kolorowy tofurnik z jagodami i mango. Idealny na upalne letnie dni. Moim zdaniem smakiem nie ustępuje tradycyjnym sernikom na twarogu. Do jego przygotowania wykorzystałem naturalne tofu, które zmiksowałem z gęstym sojowym jogurtem, przypominającym skyr. Dzięki temu sernik ma charakterystyczną twarogową strukturę, ale jest również cudownie aksamitny. Masę podzieliłem na dwie porcje: do jednej dodałem pulpę z mango (polecam odmianę Alphonso), zaś do drugiej jagodowe purée (można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców). Wylałem je naprzemiennie, aby utworzyć kolorowe łaciate warstwy, w której pięknie przeplatają się pomarańczowe mango i fioletowe jagody.

Tofurnik zagęściłem agarem, aby był w pełni wegański. Jednakże, jeżeli nie zależy Wam na tym, to można użyć również żelatyny. Wtedy jednak jej ilość należy podwoić i najpierw rozrobić ją w odrobinie zimnej wody, a po napęcznieniu dolać odrobinę wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadzić. Żelatyny w przeciwieństwie do agaru nie gotujemy.

Mój tofurnik z jagodami i mango podałem na prostym spodzie bez pieczenia z płatków owsianych zmiksowanych z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi i daktylami. Dzięki temu jest bezglutenowy, a za sprawą daktyli nie wymaga już dodatku cukru. Deser finalnie ozdobiłem dwiema galaretkami: pierwszą z mango, a drugą z marakui, która swoim kwaskowym smakiem przełamuje słodycz sernika z tofu. Na wierzchu ułożyłem również trochę borówek amerykańskich.

Ten tofurnik z jagodami i mango poza faktem, że jest wegański i bezglutenowy można przygotować również bez cukru, który wystarczy zastąpić erytrytolem lub ksylitolem. Dzięki temu otrzymamy naprawdę zdrowy i pyszny deser, którym można zajadać się bez obaw. Gorąco polecam! 😉

Zdjęcie - Tofurnik z jagodami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tofurnik z jagodami i mango 

Ilość porcji: 8-12

Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 50 g daktyli (ok. 8 sztuk)
  • 50 ml wrzątku

 

Tofurnik:

  • 400 g naturalnego tofu
  • 800 g wegańskiego jogurtu (u mnie waniliowy Alpro Skyr Style)
  • 100 g cukru lub erytrytolu
  • 300 g pulpy z mango (polecam Alphonso)
  • 300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 4 płaskie łyżeczki agaru (ok. 16 g)

 

Galaretka z mango:

  • 200 g pulpy z mango (polecam Alphonso)
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka agaru (ok. 4 g)

 

Galaretka z marakui:

  • 170 g pulpy z marakui
  • ½ łyżeczki agaru (ok. 2 g)
  • 200 g borówek amerykańskich do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Spód

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
  2. Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Przełóż do miski i dodaj siemię lniane oraz wiórki kokosowe.
  3. Daktyle wraz z wodą i olejem kokosowym przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj do miski z płatkami.
  4. Masę dokładnie wymieszaj. Jeśli jest za sucha, dolej odrobinę wrzącej wody. Wyłóż ją na tortownicę o średnicy ok. 24 cm pokrytą papierem do pieczenia i dociśnij do spodu formy. Odstaw.

 

  Tofurnik

  1. Tofu zmiksuj na gładką masę wraz z jogurtem i cukrem lub erytrytolem przy pomocy blendera. Podziel na dwie równe porcje.
  2. Pulpę z mango oraz jagody zmiksowane na purée przełóż do dwóch osobnych garnków. Do każdego dodaj po 2 płaskie łyżeczki agaru i dokładnie wymieszaj. Garnki wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować.
  3. Tak przygotowane owoce od razu przełóż do podzielonych mas z tofu i każdą zmiksuj osobno blenderem.
  4. Natychmiast po zmiksowaniu (agar szybko gęstnieje) wylewaj je naprzemiennie na owsiany spód, aby powstały różnokolorowe warstwy. Wierzch tofurnika wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na pół godziny do stężenia.

 

  Galaretka z mango

  1. Pulpę z mango przełóż do rondelka. Dodaj wodę oraz agar i dokładnie wymieszaj. Garnek wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować.
  2. Jeszcze ciepłą galaretkę wylej na tofurnik i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.

 

  Galaretka z marakui

  1. Pulpę z marakui przełóż do rondelka. Dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Garnek wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować.
  2. Jeszcze ciepłą galaretkę wylej na warstwę z mango. Udekoruj od razu borówkami i ponownie wstaw do lodówki do stężenia. Tofurnik można kroić po 2-3 godzinach.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Tofurnik z jagodami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów