Tofurnik z jagodami i mango
4
Dzisiaj przychodzę do Was ze smakowitym przepisem na wegański sernik na zimno: kolorowy tofurnik z jagodami i mango. Idealny na upalne letnie dni. Moim zdaniem smakiem nie ustępuje tradycyjnym sernikom na twarogu. Do jego przygotowania wykorzystałem naturalne tofu, które zmiksowałem z gęstym sojowym jogurtem, przypominającym skyr. Dzięki temu sernik ma charakterystyczną twarogową strukturę, ale jest również cudownie aksamitny. Masę podzieliłem na dwie porcje: do jednej dodałem pulpę z mango (polecam odmianę Alphonso), zaś do drugiej jagodowe purée (można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców). Wylałem je naprzemiennie, aby utworzyć kolorowe łaciate warstwy, w której pięknie przeplatają się pomarańczowe mango i fioletowe jagody.
Tofurnik zagęściłem agarem, aby był w pełni wegański. Jednakże, jeżeli nie zależy Wam na tym, to można użyć również żelatyny. Wtedy jednak jej ilość należy podwoić i najpierw rozrobić ją w odrobinie zimnej wody, a po napęcznieniu dolać odrobinę wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadzić. Żelatyny w przeciwieństwie do agaru nie gotujemy.
Mój tofurnik z jagodami i mango podałem na prostym spodzie bez pieczenia z płatków owsianych zmiksowanych z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi i daktylami. Dzięki temu jest bezglutenowy, a za sprawą daktyli nie wymaga już dodatku cukru. Deser finalnie ozdobiłem dwiema galaretkami: pierwszą z mango, a drugą z marakui, która swoim kwaskowym smakiem przełamuje słodycz sernika z tofu. Na wierzchu ułożyłem również trochę borówek amerykańskich.
Ten tofurnik z jagodami i mango poza faktem, że jest wegański i bezglutenowy można przygotować również bez cukru, który wystarczy zastąpić erytrytolem lub ksylitolem. Dzięki temu otrzymamy naprawdę zdrowy i pyszny deser, którym można zajadać się bez obaw. Gorąco polecam! 😉
Tofurnik z jagodami i mango
Ilość porcji: 8-12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 50 ml oleju kokosowego
- 50 g daktyli (ok. 8 sztuk)
- 50 ml wrzątku
Tofurnik:
- 400 g naturalnego tofu
- 800 g wegańskiego jogurtu (u mnie waniliowy Alpro Skyr Style)
- 100 g cukru lub erytrytolu
- 300 g pulpy z mango (polecam Alphonso)
- 300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 4 płaskie łyżeczki agaru (ok. 16 g)
Galaretka z mango:
- 200 g pulpy z mango (polecam Alphonso)
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżeczka agaru (ok. 4 g)
Galaretka z marakui:
- 170 g pulpy z marakui
- ½ łyżeczki agaru (ok. 2 g)
- 200 g borówek amerykańskich do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
- Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Przełóż do miski i dodaj siemię lniane oraz wiórki kokosowe.
- Daktyle wraz z wodą i olejem kokosowym przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj do miski z płatkami.
- Masę dokładnie wymieszaj. Jeśli jest za sucha, dolej odrobinę wrzącej wody. Wyłóż ją na tortownicę o średnicy ok. 24 cm pokrytą papierem do pieczenia i dociśnij do spodu formy. Odstaw.
Tofurnik
- Tofu zmiksuj na gładką masę wraz z jogurtem i cukrem lub erytrytolem przy pomocy blendera. Podziel na dwie równe porcje.
- Pulpę z mango oraz jagody zmiksowane na purée przełóż do dwóch osobnych garnków. Do każdego dodaj po 2 płaskie łyżeczki agaru i dokładnie wymieszaj. Garnki wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować.
- Tak przygotowane owoce od razu przełóż do podzielonych mas z tofu i każdą zmiksuj osobno blenderem.
- Natychmiast po zmiksowaniu (agar szybko gęstnieje) wylewaj je naprzemiennie na owsiany spód, aby powstały różnokolorowe warstwy. Wierzch tofurnika wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na pół godziny do stężenia.
Galaretka z mango
- Pulpę z mango przełóż do rondelka. Dodaj wodę oraz agar i dokładnie wymieszaj. Garnek wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować.
- Jeszcze ciepłą galaretkę wylej na tofurnik i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
Galaretka z marakui
- Pulpę z marakui przełóż do rondelka. Dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Garnek wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować.
- Jeszcze ciepłą galaretkę wylej na warstwę z mango. Udekoruj od razu borówkami i ponownie wstaw do lodówki do stężenia. Tofurnik można kroić po 2-3 godzinach.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square