Tarta z czekoladą i malinami
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
To chyba ostatnie ciasto ze świeżymi malinami w tym sezonie. Kruchy spód, delikatna, czekoladowa masa i aromatyczne maliny. Po prostu niebo w gębie. Jeśli nie macie już świeżych malin z powodzeniem można użyć innych owoców. Bardzo polecam.
Składniki- Składniki na spód
- Składniki na spód
- margaryna - 125 g
- mąka - 250 g
- żółtka - 2
- cukier - 4 łyżki
- Składniki na masę
- czekolada - 200 g
- serek mascarpone - 150 g
- śmietanka kremówka - 200 ml
- Dodatkowo
- świeże maliny - ok. 1 szklanka
Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 16x42 cm wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Wstawić do lodówki na 1 godź. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić ciasto. Piec ok. 20 min.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Serek mascarpone ubić ze śmietaną, dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Gotową masę czekoladową wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny. Schłodzić.
Smacznego:)