Tarta serowa ze szparagami
Tarta serowa ze szparagami
Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli macie, pomieszajcie mąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Szparagów nie trzeba gotować i zazwyczaj nie wymagają obierania. Jeżeli lubicie szparagi, to gorąco polecam!
Składniki na formę 20x28 cm: Ciasto 200 g mąki
130 g zimnego masła
30 g drobno startego sera (np. bursztyn, parmezan, pecorino)
szczypta soli
2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie 15-20 szparagów
4 jaja
180 ml mleka (lub pół na pół ze śmietaną)
120 g sera cheddar
sól i pieprz
Mąkę posiekać z zimnym masłem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Dodać ser i sól. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przełożyć na blachę, nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić przez 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub czymś podobnym. Piec 15 minut. Następnie usunąć papier i dopiec jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.Szparagi opłukać i osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Grubsze można obrać ok. 3 cm od dołu. Odłożyć na bok.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozsypać pozostały ser, rozłożyć szparagi i zalać mieszanką. Wstawić o poziom niżej od środka piekarnika. Piec przez 25-30 min, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Składniki na formę 20x28 cm: Ciasto 200 g mąki
130 g zimnego masła
30 g drobno startego sera (np. bursztyn, parmezan, pecorino)
szczypta soli
2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie 15-20 szparagów
4 jaja
180 ml mleka (lub pół na pół ze śmietaną)
120 g sera cheddar
sól i pieprz
Mąkę posiekać z zimnym masłem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Dodać ser i sól. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przełożyć na blachę, nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić przez 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub czymś podobnym. Piec 15 minut. Następnie usunąć papier i dopiec jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.Szparagi opłukać i osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Grubsze można obrać ok. 3 cm od dołu. Odłożyć na bok.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozsypać pozostały ser, rozłożyć szparagi i zalać mieszanką. Wstawić o poziom niżej od środka piekarnika. Piec przez 25-30 min, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!