Tarta kawowa
Przepis na tartę zrodził się w jednej chwili. Fakt - przeobrażał się z minuty na minutę, gdy brakowało niektórych składników i zastąpić je musiałam innymi. Takim oto sposobem stworzyłam tartę kawową. Bo wiecie co, ciasta przygotowywane na spontanie, zawsze są NAJLEPSZE !
Dlatego od dziś, możecie wypić kawę i dodatkowo zjeść kawę - pod postacią kawowej tarty.
Sam przepis jest prosty i niewymagający wielkich umiejętności cukierniczych. A samo przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 15-20 minut.
PRZEPIS NA TARTĘ KAWOWĄ
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
- 150 g masła
- 1 łyżka ciemnego kakao
Kawowe nadzienie:
- 250 g sera twarogowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 2 banany
- masło orzechowe
- kruszone ciastka, bezy lub tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze.
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki formy do tarty o średnicy około 26-27 cm i wstawić do lodówki.
2. Ser twarogowy przełożyć do pojemnika malaksera, dodać jajko, śmietankę, jogurt, cukier i kawę rozpuszczalną. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Jesli nie macie malaksera - użyjcie blendera.
3. Na ciasteczkowy spód rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie wylać masę serowo-kawową.
Banany pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć plasterki bananów dookoła brzegu tarty.
4. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 25 minut.
Upieczoną tarte udekorować masłem orzechowym i kruszonymi ciastkami, bezami lub innymi dodatkami.
Smacznego !