Talarki ziemniaczane z piekarnika
Dzień dobry :-) Talarki ziemniaczane z piekarnika to idealny dodatek do obiadu i nie tylko. Bardzo lubimy ziemniaki w takiej formie, ponieważ są chrupiące i z dodatek ulubionych przypraw bardzo smaczne. Oprócz nich robię też domowe frytki, czy pieczone ćwiartki ziemniaków. Są one z niewielką ilością oleju, więc oczywiście zdrowsze. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy
- sól
- słodka papryka
- zioła włoskie
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kroimy je w plastry i wrzucamy do miski. Dodajemy olej/oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3. Talarki wykładamy luźno na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 stopni, funkcja góra - dół. W trakcie pieczenia zmieniamy blaszki miejscami.
Smacznego :-)