Tagliatelle z pieczarkami i burratą

Tagliatelle z pieczarkami i burratą

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty, ale jakże pyszny makaron! Oto tagliatelle z pieczarkami i burratą, które przygotujecie w nieco ponad kwadrans. W czasie gotowania makaronu wystarczy usmażyć na złoto plasterki czosnku, z których nie tylko powstaną fantastyczne chipsy, ale również dadzą one więcej aromatu potrawie. Kolejno na czosnkowym maśle smażymy pieczarki i doprawiamy je octem balsamicznym, odrobiną miodu oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, co nada im wspaniałego smaku. W tym przepisie polecam wykorzystać brunatną odmianę pieczarek, które są znacznie smaczniejsze niż popularne białe. Na sam koniec wszystko mieszamy z już ugotowanym makaronem i podajemy z kremową burratą, która będzie się rozpływać i cudownie łączyć z całym daniem. Mam nadzieję, że to tagliatelle z pieczarkami Wam posmakuje. ?

Zdjęcie - Tagliatelle z pieczarkami i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTagliatelle z pieczarkami i burratą

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

SKŁADNIKI

  • 250 g pieczarek (polecam brunatne)
  • 250-300 g makaronu tagliatelle
  • 2 kulki burraty
  • 4 duże ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Burattę wyjmij z lodówki, odcedź i odstaw na talerzyk, aby się ogrzała.
  2. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj resztę składników dania.
  3. Czosnek obierz, trzy ząbki pokrój w plasterki, a jeden przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć plasterki czosnku. Smaż do złoto-brązowego koloru, a następnie łyżką cedzakową przełóż na papierowy ręcznik.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię, na której smażył się czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Smaż je do złotego koloru i odparowania wody.
  6. Kolejno wlej ocet balsamiczny oraz miód i dodaj drobno posiekany czosnek. Duś przez moment i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  7. Wyjmij rozmaryn i połącz z ugotowanym makaronem.
  8. Makaron przełóż na talerze, posyp chipsami z czosnku i podawaj z przekrojoną burratą. Danie możesz posypać dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu.

Zdjęcie - Tagliatelle z pieczarkami i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów