Tacos z szarpanym jackfruitem

Tacos z szarpanym jackfruitem

Jackfruit to idealny wegański zamiennik mięsa. Owoc chlebowca w sam sobie nie ma żadnego określonego smaku, chociaż mnie przypomina nieco mało dojrzałe liczi. Dzięki temu genialnie chłonie smaki przypraw i możemy sprawić, że będzie smakował dokładnie tak, jak chcemy. Z tego względu jackfruit cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które cenią sobie naturalne roślinne zamienniki mięsa. Mnie owoc chlebowca zainspirował do stworzenia zweganizowanej wersji najpopularniejszego meksykańskiego ulicznego jedzenia – tacos al pastor i stwierdzam, że wyszło całkiem nieźle. ? Dlatego dzisiaj zapraszam Was po przepis na pyszne tacos z szarpanym jackfruitem!

Zanim przejdziemy do gotowania krótka informacja o pochodzeniu tej potrawy. Tacos al pastor to chluba wszystkich meksykańskich lokali zwanych taquería, które specjalizują się w serwowaniu tego przysmaku. Samo danie ma korzenie libańskie, gdyż to właśnie imigranci z tego regionu spopularyzowali w Puebli oryginalny sposób pieczenia jagnięciny na obrotowym ruszcie, skrawając z niego kawałki mięsa (podobnie jak gyros czy döner kebap). Meksykanom tak spodobał się ten pomysł przyrządzania szawarmy, że dostosowali go pod swoją kuchnię. Zamiast jagnięciny wykorzystuje się tutaj głównie wieprzowinę, którą obowiązkowo marynuje się z dużą ilością różnych papryczek chili (przede wszystkim guajillo, achiote lub adobo) i serwuje z kolendrą, cebulą, limonką oraz grillowanym ananasem w kukurydzianym placku (w przeciwieństwie do arabskiego chleba pita).

Mój przepis na tacos z szarpanym jackfruitem właśnie bazuje na tradycyjnej meksykańskiej recepturze, którą dostosowałem tak, aby każdy z łatwością mógł je przygotować z domu. Owoc chlebowca zamarynowałem w dużej ilości przypraw – nie zabrakło tutaj kuminu, kolendry, czy papryczki chipotle, która nadaje całości charakterystycznej dymnej ostrości, którą podbiłem jeszcze wędzoną papryką. W zamian można również użyć dowolnego sosu z chili (najlepiej o meksykańskiej recepturze). Tak przygotowany jackfruit smakuje naprawdę genialnie i nawet mięsożercy dają się jemu przekonać. Mówiąc o chlebowcu, gorąco polecam kupić tego już poszarpanego, dzięki czemu ekspresowo przygotujecie swoje tacos. Jeśli jednak nie uda Wam się go zdobyć, to możecie również wybrać te w kawałkach i poszarpać je w trakcie pieczenia.

Tacos z szarpanym jackfruitem podałem oczywiście z grillowanym ananasem i kolendrą oraz moją ulubioną meksykańską salsą pico de gallo, która nadaje daniu mnóstwo świeżości. Aby trochę jednak przyspieszyć proces przygotowania, nie upiekłem samodzielnie placków, tylko wykorzystałem gotowe chrupiące muszelki do taco. Na pewno Meksykanie by tego pomysłu nie pochwalili, ale skoro robimy danie tylko inspirowane tradycyjnymi tacosami, to chyba mi wybaczą. ? To co chicos? Lecimy po przepis? ?

Zdjęcie - Tacos z szarpanym jackfruitem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tacos z szarpanym jackfruitem Ilość porcji: 12 sztuk Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Szarpany jackfruit:

  • 2 puszki jackfruita zielonego szarpanego, ok. 500 g po odsączeniu z zalewy (można również użyć jackfruita w kawałku i samodzielnie go poszarpać w trakcie pieczenia)
  • 4 papryczki chipotle z zalewy lub 4 łyżki pikantnego sosu z papryką chipotle
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml świeżego soku z ananasa
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)

 

  Salsa pico de gallo:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • garść listków świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól

 

  Dodatkowo:

  • 12 muszelek do taco
  • pół świeżego ananasa (ok. 300 g po obraniu)
  • garść listków świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE

Szarpany jackfruit

  1. Szarpanego jackfruita odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka a czosnek oraz papryczki chipotle drobno posiekaj.
  2. Składniki przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: sok z ananasa, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, cynamon, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj
  3. Zamarynowanego jackfruita przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut, mieszając w trakcie całość 2 razy. W międzyczasie przygotuj salsę oraz ananasa. (Jeśli używasz jackfruita w kawałku to poszarp go dwoma widelcami w trakcie pieczenia).

 

  Salsa pico de gallo

  1. Cebule, pomidory oraz papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
  2. Kolendrę drobno posiekaj i połącz z warzywami.
  3. Salsę dopraw sokiem z limonki oraz dopraw solą do smaku.

 

  Przygotowanie tacos

  1. Obranego ananasa pokrój w grube plastry i ugrilluj na patelni lub grillu elektrycznym (po ok. 5 minut z każdej strony). Następnie pokrój go w mniejsze cząstki.
  2. Muszelki do tacos nadziewaj szarpanym jackfruitem oraz kawałkami ananasa. Podawaj z salsą oraz dodatkową porcją kolendry.

Zdjęcie - Tacos z szarpanym jackfruitem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów