Szynka wędzona podpiekana

Szynka wędzona podpiekana
Każdego dnia przekonowujemy jak bardzo wpływa na nasze zdrowie zdrowe odżywiane. W sklepach większość wędlin zawiera konserwanty które są szkodliwe. Przygotowanie w dmou własnej wędliny pozbawionej chemii to nic trudnego. Dziś przygotowałam szynkę wędzoną popiekaną. Proces parzenia zamieniłam na podpiekanie chcąc zachować aromat i smak. Myślę ze to był świetny pomysł. Polecam gorąco :) Szynka wyszła pyszna, aromatyczna ze "palce lizać" Zdjęcie - Szynka wędzona podpiekana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szynka wędzona podpiekana Składniki
  • 5kg szynki wieprzowej bez skóry

Mieszanka przypraw do peklowania
  • 260g peklosoli
  • 20 g cukru brązowego
  • 8 g pieprz czarnego
  • 20g kolendry
  • 20 g rozmarynu
  • 20g majeranku
  • 10 g lubczyku
  • Kilka liści laurowych
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • Główka czosnku

Dodatkowo
  • Zrębki olchowe
  • Siatka wędzarnicza Zdjęcie - Szynka wędzona podpiekana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie Do garnka wlewamy około 2,5 litra zimnej wody dodajemy peklosól. Przygotowanie mieszanki przypraw Wszystkie składniki mieszanki peklującej wkładamy do garnka zalewamy 500 wodą Od zagotowania gotujemy kilka minut. Wywar z przyprawami dodajemy do solanki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną solanką nastrzykujemy „kuleczki” z szynki w kilku miejscach Mięso układamy w pojemniku do peklowania, zalewamy solanką. Ostawiamy w chłodne miejsce na 5 dni. Szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do siatki wędzarniczej. Tak przygotowaną szynkę wieszamy na hakach w komorze wędzarni Zdjęcie - Szynka wędzona podpiekana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Osuszanie Zakładamy osuszacz wędzarni w komorze wędzarni, Mięso osuszamy około 2godziny w temperaturze 40 stopni. Wędzenie Zakładamy generator dymu podnosimy temperaturę do 50 stopni wędzimy około 4 godziny do uzyskania jasnobrązowego koloru wędzonek. Podpiekanie
Wyłączamy generator dymu, podnosimy temperaturę do 90 stopni. Podpiekamy do uzyskania w środku szynki 70 stopni.

Kategorie przepisów