Szparagi z szynką i chrzanem
Ta przystawka badzie znakomitym dodatkiem do potraw, które znajdą się na Waszym świątecznym stole. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, a chcą podać coś smacznego i sycącego.
Składniki
- 4 duże plastry szynki
- 8 zielonych szparagów
- 4 małe jajka ugotowane na twardo i pokrojone w paski
- 7 łyżek majonezu
- 2 łyżki chrzanu z żurawiną
- szczypiorek
Szparagi płuczę pod bieżącą wodą, odłamuję zdrewniałe końcówki ok.3 cm. Gotuję 5 min. w lekko osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam. Majonez mieszam z chrzanem żurawinowym. Na każdy plaster szynki daję po dwa szparagi, jajko i sos z majonezu i chrzanu. Całość zwijam w rulonik i obwiązuję szczypiorkiem. Przed podaniem schładzam w lodówce.
Moje uwagi: szparagi można zastąpić fasolką szparagową.
Inne
Tagi: szparagi
- Sałatka z paluszkami surimi
- Kurczak w papierze
- Lazania
- Ciasteczka owsiane
- Faworki
- Precelki z rozmarynem
- Biszkopt z jabłkami i kokosem
- Makaron ze szpinakiem
- Makaron kolorowy z serem feta
- Babeczki kokosowe
Kategorie
- Babki i muffiny (11)
- Ciasta i ciasteczka kruche (14)
- Ciasta ucierane (14)
- Ciasta z biszkoptem (10)
- Ciasta z owocami (16)
- Ciasta z serem i serniki (5)
- Co na obiad ? (55)
- Co na śniadanie ? (1)
- Dania z warzywami i jarskie (28)
- Desery (17)
- Do chleba (11)
- Kuchnia staropolska (15)
- Kuchnia włoska (16)
- Kurczak, indyk, kaczka (27)
- Makarony (9)
- Mięso wieprzowe (12)
- Na drożdżach (16)
- Pieczywo, pizze i tortille (9)
- Przetwory (7)
- Ryby (7)
- Sałatki i surówki (13)
- Wigilia i Boże Narodzenie (12)
- Z kociołka (19)
Tagiananas borówki Brukselka cebula cynamon czekolada dynia groszek zielony gruszki jabłka jogurt kakao kukurydza maka razowa marcepan marchew mascarpone maślanka Migdały miód mleko mleko skondensowane nasiona ogórek Orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie owoce leśne papryka pestki dyni pieczarki pomidory por płatki owsiane ryż seler ser feta ser mielony sezam szparagi truskawki wanilia wiórki kokosowe śliwki żurawina