Szparagi z sosem cezar
Możemy cieszyć się sezonem szparagowym. Może uda się Wam przygotować je z obłędnym sosem cezar? Do sosu koniecznie dodajcie olej Kujawski tłoczony na zimno rzepak.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Oleje Kujawski tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone, co korzystnie wpływa na smak potrawy.
Składniki na szparagi z sosem cezar:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 kromki pieczywa pszenno- żytniego
Sos Cezar:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1,5 łyżki oleju Kujawskiego rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżka startego sera grana padano
Dodatkowo:
- wiórki z sera Grana Padano
Jak zrobić szparagi z sosem cezar?
Zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki.
Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 8 min. Po ugotowaniu włożyć na chwilę do zimnej wody, żeby nie straciły koloru. Wysuszyć i wystudzić.
Pieczywo pokroić na małą kostkę. Przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 10 min., aż grzanki staną się złociste.
W miseczce wymieszać składniki na sos: majonez, śmietanę 18%, musztardę, sos Worcestershire, olej Kujawski tłoczony na zimno rzepak, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty ser Grana Padano.
Ugotowane szparagi ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać upieczonymi grzankami i wiórkami sera Grana Padano. Mamy gotowe danie: szparagi z sosem cezar.
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: prosty przepis