Szparagi z jajkiem sadzonym
„To już chyba ostatni przepis na szparagi w tym sezonie. Tym razem postawiłam na klasykę czyli szparagi z jajkiem sadzonym (od szczęśliwych kurek) podane w towarzystwie świeżych pomidorów i grzanek z domowego pieczywa. Gdyby tak jeszcze pomidory i szparagi były z własnego ogródka to już byłaby uczta na całego. Ale i tak było bardzo smacznie. Danie idealne na śniadanie lub lekki obiad.”
Szparagi z jajkiem sadzonym
Składniki dla 2 osób:
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
4 łyżki klarowanego masła
sól świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki: pomidory grzanki
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie obrać lub usunąć łuski. Ugotować na parze przez około 4 minuty. Powinny być al dente. Ułożyć na talerzach. Roztopić na patelni masło. Połową masła polać szparagi a na drugiej usmażyć jajka sadzone. Gotowe jajka przenieść ostrożnie na szparagi. Przyprawić solą świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać ze świeżym pomidorem i grzankami.
Smacznego :)
Aronia