Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi na śniadanie? - bardzo chętnie !
Zielone szparagi lubią się z jajkiem, dlatego moja śniadaniowa propozycja to szparagi z jajkiem sadzonym.
Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Podane z kromką pieczywa - najlepiej pełnoziarnistego - stanowi dobrze zbilansowany posiłek.
Składniki - dla 2 osób
6 szt. szparagów zielonych ugotowanych
4 jajka
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieczywo
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
Na środku patelni położyć 3 sztuki szparagów. Po obu stronach szparagów wybić po jednym jajku. Posolić.
Smażyć pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Przy pomocy długiej łopatki zdjąć ostrożnie szparagi z jajkami z patelni na talerz.
W ten sam sposób przygotować kolejną porcję.
Smacznego !