Szaszłyki z udek kurczaka

Szaszłyki z udek kurczaka

Zdjęcie - Szaszłyki z udek kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szaszłyki z udek kurczaka są idealne na grilla – musisz ich spróbować. Sezon grillowy w pełni – poza kiełbaskami i karkówką warto wrzucić na ruszt szaszłyki z kurczakiem i warzywami. Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oleje Kujawski z ziołami to połączenie najwyższej jakości oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi ziołami. Idealnie sprawdzają się do dań na ciepło oraz na zimno. Można na nich smażyć, marynować składniki, dodawać je do sałatek. Każdy znajdzie swój ulubiony smak – w ofercie znajdziemy, aż 8 wariantów smakowych 🥰

 

Składniki na szaszłyki z udek kurczaka:

  • 500 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1 cukinia
  • 1 kolorowa papryka
  • 1 cebula
  • 2 garście pieczarek
  • sól i pieprz

Składniki na sałatkę do szaszłyków z udek kurczaka:

  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Szaszłyki z udek kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie szaszłyków z udek kurczaka

Mięso z udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i olejem Kujawskim z ziołami. Pozostawiamy na godzinę w takiej marynacie, aż mięso nabierze smaku. W tym czasie kroimy warzywa na szaszłyki na mniejsze kawałki.

Na długie wykałaczki nadziewamy naprzemiennie warzywa i zamarynowane mięso z udek kurczaka.

Szaszłyki z udek kurczaka pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez ok. 15 – 20 minut.

Gdy szaszłyki z udek kurczaka się pieką – przygotowujemy sałatkę.

 

Przygotowanie sałatki do szaszłyków z udek kurczaka

Ogórki i pomidory kroimy drobno, cebulę w piórka, a świeżą bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i doprawiamy do smaku olejem Kujawskim z ziołami, solą i pieprzem.

Gotowe szaszłyki z udek kurczaka podajemy z sałatką i ulubionym pieczywem.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 90 minut (60 minut na marynowanie mięsa)
Okazja: grill
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów