Szaszłyki z udek kurczaka
Szaszłyki z udek kurczaka są idealne na grilla – musisz ich spróbować. Sezon grillowy w pełni – poza kiełbaskami i karkówką warto wrzucić na ruszt szaszłyki z kurczakiem i warzywami. Gwarantujemy, że będzie pysznie.
Oleje Kujawski z ziołami to połączenie najwyższej jakości oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi ziołami. Idealnie sprawdzają się do dań na ciepło oraz na zimno. Można na nich smażyć, marynować składniki, dodawać je do sałatek. Każdy znajdzie swój ulubiony smak – w ofercie znajdziemy, aż 8 wariantów smakowych 🥰
Składniki na szaszłyki z udek kurczaka:
- 500 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- 1 cukinia
- 1 kolorowa papryka
- 1 cebula
- 2 garście pieczarek
- sól i pieprz
Składniki na sałatkę do szaszłyków z udek kurczaka:
- 4 pomidory
- 2 ogórki
- 1 cebula
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- sól i pieprz
Przygotowanie szaszłyków z udek kurczaka
Mięso z udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i olejem Kujawskim z ziołami. Pozostawiamy na godzinę w takiej marynacie, aż mięso nabierze smaku. W tym czasie kroimy warzywa na szaszłyki na mniejsze kawałki.
Na długie wykałaczki nadziewamy naprzemiennie warzywa i zamarynowane mięso z udek kurczaka.
Szaszłyki z udek kurczaka pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez ok. 15 – 20 minut.
Gdy szaszłyki z udek kurczaka się pieką – przygotowujemy sałatkę.
Przygotowanie sałatki do szaszłyków z udek kurczaka
Ogórki i pomidory kroimy drobno, cebulę w piórka, a świeżą bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i doprawiamy do smaku olejem Kujawskim z ziołami, solą i pieprzem.
Gotowe szaszłyki z udek kurczaka podajemy z sałatką i ulubionym pieczywem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 90 minut (60 minut na marynowanie mięsa)
Okazja: grill
Poziom trudności: łatwe