Szarlotka włoska
Bardzo fajny przepis, na łatwą i mega smaczną szarlotkę, znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu klik. Przepis lekko uprościłam, do jabłek nie dodałam orzechów, ani skórki pomarańczowej, za to dodałam dużo mielonych goździków, imbiru i cynamonu.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, gotowe nie ma konsystencji typowego kruchego ciasta, ale bardziej przypomina mokry piasek. Dzięki temu szybciej i łatwiej, ułożymy ciasto w tortownicy. Na wierzch szarlotki, tuż przed wsadzeniem do piekarnika, wylewamy mleko z żółtkiem jajka. Ten zabieg sprawia, że na wierzchu ciasta tworzy się krucha, chrupiąca skorupka. Trochę to przypomina przepis na szalotkę sypaną, tym bardziej, że do ciasta wykorzystujemy mąkę krupczatkę.
Szarlotka jest doskonała na ciepło, można ją podać z gałką lodów waniliowych, lub po prostu zjeść na śniadanie do szklanki mleka ?
Składniki na ciasto
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej ( może być krupczata, jednak świeże ciasto będzie bardzo kruche )
- 1/2 szkl. cukru nierafinowanego trzcinowego
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
- 4 duże jabłka
- 1 płaska łyżka mieszanki przypraw ( cynamon, imbir, goździki )
- 3/4 szkl. mleka + 1 żółtko