Syrop miodowo – imbirowy
W jesiennej diecie warto uwzględnić imbir, miód i owoce cytrusowe. Imbir i miód, mają działanie bakteriobójcze i przeciwbólowe, regenerują i rozgrzewają, ponadto chronią nasze drogi oddechowe przed rozwojem infekcji. Zaś owoce cytrusowe to bogactwo witaminy C, która również stoi na straży naszej odporności i pomaga zwalczać infekcje. Jeżeli nie dość Wam wrażeń smakowych, możecie dodać zioła i przyprawy, stojące na straży naszej odporności np. tymianek lub goździki ?
Wyżej opisane składniki, wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i dodać miód, otrzymamy cudowny eliksir, który dodany do przestudzonej herbaty, będzie chronił nas przed jesiennymi infekcjami. Jeżeli dodamy miód ze spadzi iglastej lub liściastej, syrop będzie miał bardziej ostry, wyrazisty smak. Jeżeli użyjemy łagodnego miodu akacjowego lub rzepakowego, będzie dominował smak cytrusów i imbiru. Taki syrop dobrze się przechowuje w lodówce, nawet do dwóch tygodni ?
Składniki
- 400 g korzenia imbiru
- 1/4 pomarańczy
- 1 cytryna
- 1 łyżka goździków
- 6 – 7 łyżek naturalnego miodu