Surówka z selera i mango
Wykwintna surówka z selera z mango. Wykwintna ze względu na walory smakowe, ale i seler pokrojony w cienkie paseczki prezentuje się dostojniej niż potraktowany jarzynową tarką (przepis tu). To właśnie dodatek mango -"owocu młodości" nadaje jej niezwyłego, wykwintnego smaku. Duet nie tylko smaczny, ale niezwykle korzystny dla naszego zdrowia. Seler - dostarczy witamin, ułatwi ochudzanie przyspieszając matabolizm, a mango ze sporą dawką cennego błonnika tylko intensyfikuje działanie selera. Garstka orzechów dostarczy dawkę niazbędnych tłuszczów omega-3, a dodatek żurawiny to najwyższy gatunkowo preparat mineralno-witaminowy. Samo zdrowie!
Składniki na 2 porcje:
mały seler - 400 g
1/2 mango
25 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
zielenina
Wykonanie:
- seler obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczki
- obrać mango. Miąższ odzielić od pestki i pokroić w kostkę
- olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, posolić, dodać pieprz
- posiekać orzechy włoskie i żurawinę, nastepnie wymieszać z pokrojonym selerem i przygotowanym dresingiem. Odstawić na 30 minut . Najlepiej podawać schlodzona
SMACZNEGO !