Surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim

Surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim

Dobra, chrupiąca surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim, z dodatkiem sosu sojowego i odrobiny imbiru. Surówka z młodej kapusty, zawsze będzie dobrym dodatkiem do obiadu, czy też posłuży w ramach zdrowej przekąski między posiłkami głównymi. Przepis na surówkę tradycyjną, z prostym sosem winegret znajdziesz tutaj –> Klik.

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na surówkę z młodej kapusty w stylu azjatyckim:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 większa marchewka
  • 1/2 małej cebulki

Składniki na sos

  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina płatków chili i soli ( opcjonalnie )
  • łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki lub kolendry

 

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty w stylu azjatyckim?

Z kapusty usuń wierzchnie liście i zetrzyj ją na cienkie paseczki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulkę pokrój na małe kawałki. Składniki na surówkę daj do miski, pomieszaj i krótko ugniataj w dłoniach, aż  liście puszczą sok.

Składniki na sos ( oprócz soli i chili ), energicznie pomieszaj w małej miseczce. Sos dodaj do surówki i ponownie pomieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli i chili. Surówkę daj do lodówki na 30 minut.

Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką, kolendrą lub szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów