Surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim

Dobra, chrupiąca surówka z młodej kapusty w stylu azjatyckim, z dodatkiem sosu sojowego i odrobiny imbiru. Surówka z młodej kapusty, zawsze będzie dobrym dodatkiem do obiadu, czy też posłuży w ramach zdrowej przekąski między posiłkami głównymi. Przepis na surówkę tradycyjną, z prostym sosem winegret znajdziesz tutaj –> Klik.
Składniki na surówkę z młodej kapusty w stylu azjatyckim:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 większa marchewka
- 1/2 małej cebulki
Składniki na sos
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina płatków chili i soli ( opcjonalnie )
- łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki lub kolendry
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty w stylu azjatyckim?
Z kapusty usuń wierzchnie liście i zetrzyj ją na cienkie paseczki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulkę pokrój na małe kawałki. Składniki na surówkę daj do miski, pomieszaj i krótko ugniataj w dłoniach, aż liście puszczą sok.
Składniki na sos ( oprócz soli i chili ), energicznie pomieszaj w małej miseczce. Sos dodaj do surówki i ponownie pomieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli i chili. Surówkę daj do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką, kolendrą lub szczypiorkiem. Smacznego 🙂