Surówka z młodej kapusty i pora
Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna?
Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C, bo młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka.
Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl.
Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka.
Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy.
Składniki:
1/2 młodej kapusty
1 por
1 marchewka
1 jabłko
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu
koperek
Wykonanie:
- odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować
- obrać pora, przeciąć zieloną część wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać z piasku. Do końca przeciąć pora na pół, następnie pokroić w półkrążki. Poszatkowaną kapustę wymieszać z porem i solą, ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła
- w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję
- marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem
- podawać uprzednio schłodzoną w lodówce