Surówka z młodej cukinii
Cukinie smazona czy duszona zna prawie kazdy, ale na surowo?
Wsrod moich znajomych nie znalazlam nikogo, kto by probowal dodawac ja do surowek, a szkoda, bo taka mloda i chrupiaca jest naprawde pyszna!
Surowka, ktora chce wam polecic, to wynalazek na potrzebe chwili. Robi sie ja blyskawicznie i nie potrzeba wymyslnych skladnikow. W zasadzie, to dwa skladniki plus sos.
Oczywiscie, zeby zachwycic sie ta surowka, trzeba lubic cukinie, bo jesli sie czegos nie lubi, to nic nie pomoze, nawet pyszny sos :)
Skladniki:
2-3 male, mlode cukinie
garsc siekanego koperku
Sos vienegrette, taki jak w surowce z ogorka i marchewki
Sposob przygotowania:
Cukinie umyc i pokroic, razem ze skorka, wzdluz, w cieniutkie paski. *
Dodac sos i koperek, wymieszac i jesli nie trzymalismy warzyw w lodowce, schlodzic przez pol godziny.
* Mozna to zrobic uzywajac specjalnej tarki do warzyw, tzw. mandoliny, ewentualnie nozyka do wazyw, lub - jesli ktos ma - krajalnicy do chleba.
Przepis dodaję do durszlkakowej akcji CUKINIA