Surówka z marchewki do obiadu
Surówka z marchewki to:
✅ idealny dodatek do obiadu
✅ tylko kilka składników
✅ doskonale pasuje do ryb i mięs.
Zapisz i wypróbuj ten prosty przepis na surówkę!
Składniki na surówkę z marchewki do obiadu:
- 1 pęczek marchewki
- 150 g jogurtu greckiego, naturalnego lub roślinnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
- natka pietruszki lub koperek
Jak zrobić surówkę z marchewki do obiadu?
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce (wg preferencji na grubszych lub cieńszych oczkach). Wymieszaj jogurt z sokiem cytryny, miodem i olejem Kujawskim tłoczonym na zimno. Sos dodaj do startej marchewki. Wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Można odstawić na 10 min. do „przegryzienia”
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe