Surówka z marchewką do obiadu

Klasyczna surówka z tartej marchewki, jabłka i pora. Surówka sprawdzi do mięs, ryb, ryżu i ziemniaków, a także jako samodzielna przekąska. Osoby, dla których por jest ciężkostrawny, powinny go zblanszować, zanurzając go na krótko w gorącej wodzie. Po tym zabiegu, por zmięknie i będzie łagodniejszy w smaku. Polecam każdemu 🙂

Zdjęcie - Surówka z marchewką do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na surówkę z marchewki i pora

  • 2 marchewki
  • 1 por ( jasna i jasnozielona część )
  • 1 mniejsze jabłko
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka majonezu + łyżka jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

Umyte i obrane marchewki oraz jabłko, zetrzyj na średnich oczkach.

Por przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj. Pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na małe kawałeczki. Przełóż na gęste sito i zanurz na 3 minuty we wrzątku. Odcedź dokładnie i odstaw do przestudzenia.

Marchewkę, jabłko i por, dokładnie pomieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, ponownie pomieszaj.

Dodaj sos z majonezu i jogurtu, oraz drobno posiekane orzechy. Pomieszaj. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Surówka z marchewką do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy