Surówka z marchewką do obiadu
Klasyczna surówka z tartej marchewki, jabłka i pora. Surówka sprawdzi do mięs, ryb, ryżu i ziemniaków, a także jako samodzielna przekąska. Osoby, dla których por jest ciężkostrawny, powinny go zblanszować, zanurzając go na krótko w gorącej wodzie. Po tym zabiegu, por zmięknie i będzie łagodniejszy w smaku. Polecam każdemu ?
Składniki na surówkę z marchewki i pora
- 2 marchewki
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- 1 mniejsze jabłko
- garść posiekanych orzechów włoskich
- łyżka majonezu + łyżka jogurtu
- sól i pieprz do smaku
Umyte i obrane marchewki oraz jabłko, zetrzyj na średnich oczkach.
Por przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj. Pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na małe kawałeczki. Przełóż na gęste sito i zanurz na 3 minuty we wrzątku. Odcedź dokładnie i odstaw do przestudzenia.
Marchewkę, jabłko i por, dokładnie pomieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, ponownie pomieszaj.
Dodaj sos z majonezu i jogurtu, oraz drobno posiekane orzechy. Pomieszaj. Smacznego ?