Surówka z czarnej rzodkwi

Surówka z czarnej rzodkwi

Bardzo lubimy surówki z czarnej rzodkwi. To zimowe warzywo, daje zastrzyk wielu składników odżywczych i leczniczych. Do surówki wybieram mniejsze korzenie, o łagodniejszym smaku. Sos śmietanowy, świetnie harmonizuje z całością ? Polecam do obiadu ?

Zdjęcie - Surówka z czarnej rzodkwi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na surówkę z czarnej rzodkwi
  • 1 marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 2 małe korzenie czarnej rzodkwi
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki na sos śmietanowy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • 2 – 3 łyżki śmietany 12 lub 18%

Warzywa myję, obieram i ścieram na dużych oczkach. Odstawiam.

W małej, szklanej miseczce, energicznie mieszam ocet winny z solą i pieprzem, do rozpuszczenia soli. Dodaję śmietanę i cukier, nadal mieszam do połączenia składników.

Sos dodaję do surówki, całość dokładnie mieszam. Posypuję orzechami. Smacznego ?

Zdjęcie - Surówka z czarnej rzodkwi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów