Surówka z białej rzodkwi
W Polsce, rzadko sięgamy po białą rzodkiew i bardzo niesłusznie. Biała rzodkiew, ustąpiła miejsca, swojej kuzynce rzodkiewce, która ma delikatniejszy miąższ i smak.
Tymczasem biała rzodkiew, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Posiada, podobnie jak czarna rzepa wiele wartości odżywczych. Śnieżnobiały miąższ jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, błonnik i olejki eteryczne. Działa moczopędnie, zawiera kwercetynę, związek o silnych właściwościach antyhistaminowych i przeciwzapalnych.
Pamiętam stare receptury na wzmocnienie włosów z soku z białej rzodkwi i czarnej rzepy. Rzepa krzepi – Julian Tuwim też o tym wiedział, pisząc słowa wierszyka dla dzieci – “Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,
Chodził tę rzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka! (….)”
Jak wykorzystać białą rzodkiew ? Najprościej w formie surówki do obiadu. Chrupiąca rzodkiew w śmietanowym sosie, to bardzo smaczna propozycja ?
- 1 mniejsza biała rzodkiew
- 5 małych czerwonych rzodkiewek
- garść świeżo posiekanego koperku
- 150 g gęstej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- 1 pełna łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz na koniec łyżeczki
Na początku, przygotuj sos do surówki. Śmietanę lub jogurt ( może być pół, na pół ) dokładnie połącz z cukrem i sokiem z cytryny.
Rzodkiew i rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj sól i pieprz, dokładnie pomieszaj.
Dodaj sos śmietanowy i koperek, ponownie pomieszaj. Odstaw na 20 minut, niech smaki dokładnie się połączą. Smacznego ?