Spanakopita

Spanakopita to  greckie rożki ze szpinakiem z ciasta filo. U mnie wersja zwinięta jak naleśniki ponieważ to ciasto za bardzo mnie stresowało i w obawie, żeby nie wyschło jak zacznę ciąć rożki, zdecydowałam się je po prostu zwinąć. Czasami widuję przepisy, które sugerują użycie ciasta filo lub francuskiego i muszę tu dokonać porównania. Ciasto francuskie jest o wiele łatwiejsze, nie wymaga smarowania masłem i nie zmusza nas także do pilnowania temperatury. Natomiast filo nie może być moim zdaniem pieczone w wyższej niż 160 stopni (przynajmniej w moim piekarniku) i musi być koniecznie posmarowane masłem. Ale smak filo jest zupełnie inny a jedyne co ich łączy to chrupkość. Francuskie ciasto jest bardziej dostępne,  można je kupić w każdym supermarkecie a filo tylko okazyjnie. Przynajmniej na prowincji:))

Zdjęcie - Spanakopita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g szpinaku, może być mrożony
  • 115 g  fety
  • sól i pieprz
  • 450 g  ciasta filo
  • 340 g roztopionego masła
  • olej do posmażenia

Cebulę pkroić, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak i  podsmażać około 10 minut. Dodać fetę i dokładnie wymieszać. Jeden arkusz filo przekroić na pół, posmarować rozpuszczonym masłem i przykryć drugą połową, również posmarować masłem. Wzdłuż jednego brzegu rozłożyć nadzienie i zwinąć jak naleśniki. Posmarować rulon masłem, układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni  piekarnika i piec około 40 min. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brownie batter z czarnej fasoli (bez cukru)

Brownie batter z czarnej fasol…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
1

Sałatka z ogórkiem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano
2

Tapenada z czarnym czosnkiem n…

food² food²
Food Square

Marchewkowe pieczywo chrupkie
1

Marchewkowe pieczywo chrupkie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Camembert z czosnkiem i rozmarynem
1

Camembert z czosnkiem i rozmar…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu