Spaghetti z papryką i szpinakiem
Wiosenne wiatry wywiały mnie z domu, koszę trawę, przycinam iglaki, sadzę i sieję, nagle przypomniałam sobie, że lubię sport, mam poważny zamiar zrzucić 2 kg, nie rezygnując z przyjemności jedzenia…jak sądzicie, uda się ? Na razie z formą, szału nie ma ;-)
W ciepłe dni bardzo lubię warzywne obiady z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy, są proste do przygotowania i zawsze smakują. Dzisiaj serwuję włoskie spaghetti z papryką, szpinakiem i chrupiącym boczkiem ;-) To danie będzie jak najbardziej na miejscu, na wieczór we dwoje, podajemy do lampki czerwonego wina. Bardzo wszystkim polecam :-)
Składniki
- 1 opakowanie spaghetti
- 10 dkg. dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
- 2 czerwone papryki drobno pokrojone
- 2 cebule drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 szkl. pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/3 szkl. startego parmezanu
- sól morska
- 3 łyżki oliwy