Spaghetti z dorszem i lubczykiem
Myśląc o dzisiejszym obiedzie specjalnie zgrillowałam 2 porcje dorsza więcej (przepis tutaj) i nadal pozostaje w lubczykowych klimatach. Ugotowałam spahgetti, łyżka aromatycznej pasty lubczykowej i obiad gotowy. Można oczywiście pastę zmiksować z dowolnymi, ulubionymi orzechami i przygotować 100% pesto lubczykowe. Poszłam na łatwiznę i ani tak było bardzo smacznie.
Składniki na 2 porcje:
250 g spaghetti
2 porcje zgrillowanej ryby
1 łyżka pasty lubczykowej
pomidorki koktajlowe
pieprz
Wykonanie:
- ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu
- użyć ryby przygotowanej wcześniej lub usmazyć 2 kawałki dorsza. Dorsza wcześniej skropic sokiem z cytryny i posolić
- spaghetti odcedzić, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania
- makaron wymieszać z pastą lubczykową i pozostawina wodą z gotowania makaronu. Oprószyć pieprzem. Dodać dorsza podzielonego na mniejsze kawałki i udekorować przkrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi