Souvlaki – greckie danie

Jedliście kiedyś souvlaki? My wielokrotnie, zarówno na wakacjach w Grecji jak i u nas w mieście, ale jednak co domowe to domowe! Zapiszcie sobie przepis na to soczyste mięsko, jak i na chrupiącą sałatkę!
Zarówno do marynaty mięsa, jak i do pieczenia gnocchi, użyliśmy oleju Kujawskiego z ziołami! Łączy on aromatyczne zioła w różnych wariantach smakowych z olejem rzepakowym! Świetnie sprawdzają się jako wzmocnienie smaku Twojej marynaty.
Składniki na souvlaki – greckie danie:
- 5 plastrów karkówki,
- 2 łyżki miodu,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól, pieprz,
- olej Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
- 500 g gnocchi,
- olej Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- 1 papryka
- 1 ogórek zielony,
- 1 czerwona cebula,
- pietruszka, szczypiorek,
- 200 g śmietany 18%
Jak wykonać souvlaki – greckie danie?
👉Mięso rozbijamy, kładziemy jedno na drugie i obkrajamy z nierówności.
👉Równe mięso kroimy na pół, nierówności też.
👉Miód, sok z cytryny, sól, pieprz, olej Kujawski z ziołami, mieszamy i marynujemy mięso.
👉Płaty mięsa przekładamy ścinkami do wyczerpania mięsa.
👉Nadziewamy na patyki i jak na filmie – nadziewamy do wyczerpania mięsa – pieczemy w temperaturze 220 stopni C (opcja grill) przez 30-35 min.
👉Gnocchi polewamy olejem Kujawskim z ziołami i pieczemy w airfryer przez 20 min. w temperaturze 200 stopni C.
👉Do miski wsypujemy gnocchi, warzywa, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i mieszamy. Souvlaki – greckie danie jest gotowe.