Souvlaki – greckie danie

Souvlaki – greckie danie

Zdjęcie - Souvlaki – greckie danie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedliście kiedyś souvlaki? My wielokrotnie, zarówno na wakacjach w Grecji jak i u nas w mieście, ale jednak co domowe to domowe! Zapiszcie sobie przepis na to soczyste mięsko, jak i na chrupiącą sałatkę!

Zarówno do marynaty mięsa, jak i do pieczenia gnocchi, użyliśmy oleju Kujawskiego z ziołami! Łączy on aromatyczne zioła w różnych wariantach smakowych z olejem rzepakowym! Świetnie sprawdzają się jako wzmocnienie smaku Twojej marynaty.

Składniki na souvlaki – greckie danie:

  • 5 plastrów karkówki,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
  • 500 g gnocchi,
  • olej Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • 1 papryka 
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 czerwona cebula,
  • pietruszka, szczypiorek,
  • 200 g śmietany 18%

Zdjęcie - Souvlaki – greckie danie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak wykonać souvlaki – greckie danie?

👉Mięso rozbijamy, kładziemy jedno na drugie i obkrajamy z nierówności.

👉Równe mięso kroimy na pół, nierówności też.

👉Miód, sok z cytryny, sól, pieprz, olej Kujawski z ziołami, mieszamy i marynujemy mięso.

👉Płaty mięsa przekładamy ścinkami do wyczerpania mięsa.

👉Nadziewamy na patyki i jak na filmie – nadziewamy do wyczerpania mięsa – pieczemy w temperaturze 220 stopni C (opcja grill) przez 30-35 min.

👉Gnocchi polewamy olejem Kujawskim z ziołami i pieczemy w airfryer przez 20 min. w temperaturze 200 stopni C.

👉Do miski wsypujemy gnocchi, warzywa, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i mieszamy. Souvlaki – greckie danie jest gotowe.

Kategorie przepisów