Sos grzybowy z brązowymi pieczarkami
Zupełnie inna odsłona sosu pieczarkowego. Brązowe pieczarki są bardziej cenione, od zwykłych pieczarek wyróżnia je kolor, mocniejszy smak i zapach. Mają też więcej witamin i składników mineralnych, są lekko strawne i niskokaloryczne.
Nie musisz obierać brązowych pieczarek, jeżeli poddajesz je obróbce termicznej. Wystarczy wyczyścić je delikatnie czystą gąbeczką, pod bieżącą wodą. Sos grzybowy z brązowych pieczarek, smakuje z makaronem i kaszą. Pyszny i wartościowy posiłek, nie tylko dla wegetarian 🙂
Składniki na sos grzybowy z brązowych pieczarek- 250 – 300 g brązowych pieczarek
- 4 płatki suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 6 kawałków suszonych grzybów
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
- 100 – 150 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- do podania pietruszka / parmezan
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pieczarki delikatnie wyczyść czystą gąbeczką pod bieżącą wodą, pokrój na grubsze plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Suszone grzyby zmiel na drobny proszek. Płatki suszonych pomidorów pokrój drobno.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju ( może być olej z pomidorów, jeżeli używasz pomidory ze słoiczka), dodaj cebulę i czosnek. Wszystko smaż mieszając, aż cebula odparuje wodę. Dodaj pieczarki, całość chwilę smaż mieszając. Po chwili dodaj grzybowy proszek i suszone pomidory. Patelnię przykryj pokrywką i duś wszystko, około 10 minut na małym ogniu.
W 1/2 szklanki wody, rozprowadź łyżeczkę mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej, dodaj do sosu. Dodaj też suszone zioła. Gotuj sos pod przykryciem, około 5 minut do zgęstnienia.
Opcjonalnie można zagęścić sos słodką śmietanką. Śmietana złagodzi smak i rozjaśni sos. Jeżeli dodajesz śmietankę, dodatek mąki nie będzie konieczny.
Sos dopraw do smaku. Podaj z makaronem lub z kaszą. Na talerzu można posypać pietruszką i startym parmezanem.
Smacznego 🙂