Sos chimichurri
Słowo chimichurri brzmi niczym jakieś tajne zaklęcie indiańskiego wodza. Jednak nic bardziej mylnego! Jedyne, co jest w nim magicznego, to jego świetny smak! Samo słowo pochodzi zaś prawdopodobnie z baskijskiego określenia tximitxurri, oznaczającego również rodzaj dressingu. Oryginalny sos chimichurri wywodzi się z Argentyny, gdzie jest jednym z głównych dodatków do asado — sposobu grillowania potraw na otwartym ogniu. Podstawowymi jego składnikami są świeże zioła: pietruszka oraz oregano, a także czosnek, ocet i oliwa. Reszta dodatków to różne wariacje na temat chimichurri. Z wyglądu może przypominać on pesto, jednak jego smak z popularnym włoskim sosem ma niewiele wspólnego. Sos chimichurri to idealny dodatek do grilla, burgerów, sałatek, czy kanapek. Przygotowałem z nim dla Was kilka interesujących przepisów, które pojawią się już niebawem. A Wy z czym chcielibyście zjeść chimichurri?
*
SKŁADNIKI
na 1 słoiczek sosu chimichurri
- 1 pęczek natki pietruszki (2 garści po posiekaniu)
- ½ pęczka natki kolendry (1 garść po posiekaniu)
- ½ pęczka świeżego oregano (1 garść po posiekaniu)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka (lub kawałek cebuli)
- 1 zielona papryczka chili (lub ¼ łyżeczki płatków chili)
- 100-150 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sok z ½ cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
Zioła umyj i posiekaj. Umieść je w kielichu blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojoną szalotkę oraz papryczkę chili. Wlej połowę oliwy z oliwek, ocet winny i sok z cytryny. Zmiksuj, aż powstanie gęsty sos z widocznymi kawałkami składników. Dolej więcej oliwy, uzyskując żądaną gęstość sosu. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Sos chimichurri możesz przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Serwuj go z potrawami z grilla, burgerami, czy używaj jako dressingu do sałatek.
*