Sorbet malinowy
Jak obiecałam - kolejny z przepisów na domowe lody. Tym razem lekki sorbet na bazie świeżych malin bez cukru, który zastąpiłam fruktozą - deser idealny dla cukrzyka oraz tych, którzy liczą kalorie.
Kiedyś miałam okazję jeść deser z musem malinowym podprawionym szampanem, ja do lodów dodałam trochę wytrawnego wina - dla mnie super.
Sorbet z malinami
SKŁADNIKI:
- 40 dkg malin
- 2-3 łyżki fruktozy (mi tyle wystarczyło)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Zmiksować wszystkie składniki*.
Porcjami przekładać do uruchomionej maszyny do lodów.
Dzięki zmrożonym malinom, sorbet gotowy był po kilkunastu minutach.
* Można pobawić się w usunięcie pestek, jednak mi one zupełnie nie przeszkadzają. Jednak jeśli - wystarczy zmiksowane maliny przełożyć na gęste sito i je przetrzeć.
Sorbet z malinami Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: