Sorbet malinowy

Sorbet malinowy

Jak obiecałam - kolejny z przepisów na domowe lody. Tym razem lekki sorbet na bazie świeżych malin bez cukru, który zastąpiłam fruktozą - deser idealny dla cukrzyka oraz tych, którzy liczą kalorie.
Kiedyś miałam okazję jeść deser z musem malinowym podprawionym szampanem, ja do lodów dodałam trochę wytrawnego wina - dla mnie super.
Zdjęcie - SORBET MALINOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sorbet z malinami
SKŁADNIKI:

  • 40 dkg malin
  • 2-3 łyżki fruktozy (mi tyle wystarczyło)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Maliny zmrozić - ja wstawiłam je na ok. 1,5 godziny do zamrażarki.

Zmiksować wszystkie składniki*.

Porcjami przekładać do uruchomionej maszyny do lodów.

Dzięki zmrożonym malinom, sorbet gotowy był po kilkunastu minutach.
* Można pobawić się w usunięcie pestek, jednak mi one zupełnie nie przeszkadzają. Jednak jeśli - wystarczy zmiksowane maliny przełożyć na gęste sito i je przetrzeć.
Zdjęcie - SORBET MALINOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sorbet z malinami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów