Smażone serniczki
Mam dla Was propozycję na smażone serniczki, które rozpływają się w ustach:) Usmażone na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia są niezwykle chrupiące z zewnątrz i aksamitne w środku. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia ma wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia.
Oleju można używać do przygotowywania różnych ciast. Ciasta z dodatkiem oleju Kujawski są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze, a co najważniejsze długo utrzymują świeżość.
Składniki na smażone serniczki
- 280 g twarogu półtłustego
- 50 g kaszy manny
- 1 jajko
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
Jak zrobić smażone serniczki?
Twaróg półtłusty dokładnie rozgnieść widelcem. Następnie dodać jajko i całość wymieszać. Dodać kaszę manną, sól, pastę z wanilii i całość wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Po tym czasie wyjąć masę na blat obficie posypany mąką i podzielić na 15 części. Z każdej części formować małe krążki o grubości 2 cm.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i smażyć miniserniczki na małym ogniu po 3 min. z każdej strony.
Smażone serniczki można podawać polane masłem orzechowym i borówkami.
Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: prosty przepis