Smażone serniczki

Smażone serniczki

Zdjęcie - Smażone serniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam dla Was propozycję na smażone serniczki, które rozpływają się w ustach:) Usmażone na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia są niezwykle chrupiące z zewnątrz i aksamitne w środku. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia ma wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia.

Oleju można używać do przygotowywania różnych ciast. Ciasta z dodatkiem oleju Kujawski są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze, a co najważniejsze długo utrzymują świeżość.

Składniki na smażone serniczki 

  • 280 g twarogu półtłustego
  • 50 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia

Zdjęcie - Smażone serniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić smażone serniczki?

Twaróg półtłusty dokładnie rozgnieść widelcem. Następnie dodać jajko i całość wymieszać. Dodać kaszę manną, sól, pastę z wanilii i całość wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Po tym czasie wyjąć masę na blat obficie posypany mąką i podzielić na 15 części. Z każdej części formować małe krążki o grubości 2 cm.

Na patelni rozgrzać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i smażyć miniserniczki na małym ogniu po 3 min. z każdej strony.

Smażone serniczki można podawać polane masłem orzechowym i borówkami.

 

 

Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów