Słodkie ciasto drożdżowe

Słodkie ciasto drożdżowe
Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodkie ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 390 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 7 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Jajko, 2 żółtka, mleko, cukier i olej Kujawski mieszamy w naczyniu. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, sól i suszone drożdże. Łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto i przekładamy do miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 90 min.


Kiedy ciasto podwoi objętość, możemy podzielić je na 10 równych części i przygotować drożdżówki, rozwałkować na strudel, kołacz lub pokryć ulubionymi owocami i upiec.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.

Wierzch wypieków smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Pieczemy zależnie od przygotowanych wypieków. Powinny być wyrośnięte i rumiane. Studzimy na kratce.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów