Śledzie z ziołami

Śledzie z ziołami
Śledzie marynowane w oleju Kujawskim 3 ziarna, z dodatkiem ziół, cebulki i czerwonej papryki. Sałatka sprawdzi się na co dzień, oraz na świątecznym stole. Bardzo polecam

Zdjęcie - Śledzie z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy
  • 2 mniejsze cebulki
  • kawałek czerwonej papryki
  • olej Kujawski 3 ziarna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
Filety śledziowe płukam pod bieżącą wodą, daję do miski, zalewam wodą i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie osączam z wody i osuszam papierowym ręcznikiem. Do moździerza daję czosnek, majeranek, pieprz, połamane liście laurowe, owoce jałowca, gałkę muszkatołową. Wszystko starannie rozcieram z odrobiną oleju. Cebulkę kroję w piórka. Paprykę kroję w cieniutkie paseczki. Cebulkę i paprykę daję do sitka i przelewam wrzątkiem. W słoiku układam na przemian, filety pokrojone na kawałki, cebulkę z papryką i zioła. Wszystko zalewam olejem, zakręcam i odstawiam do lodówki na dwie doby. Smacznego

Zdjęcie - Śledzie z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów