Śledzie w oleju z pomarańczą
Święta coraz bliżej, więc przedstawiam znakomity przepis na śledzika, który w moim domu jedzony jest w ekspresowym tempie. Robię go przez cały rok, ale na święta musi być obowiązkowo. Używam składników najwyższej jakości – olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest moim nieodłącznym towarzyszem w kuchni!
Zalety oleju Kujawskiego:
- powstaje z najlepszych nasion rzepaku, które spełniają rygorystyczne wymagania jakościowe
- ma złocisty kolor
- jego naturalny smak i zapach sprawia, że Kujawski jest idealny do zastosowania na ciepło, jak i na zimno
- powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku
- zawiera kwasy omega-3 i witaminy E + K
Składniki na śledzie w oleju z pomarańczą:
- 600 g filetów śledziowych typu matias
- 1 duża pomarańcza
- 2 cebule
- 1 szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 ziela angielskie
Jak zrobić śledzie w oleju z pomarańczą?
Matiasy pokrój na kawałki.
Pomarańczę i cebulę pokrój w plastry.
Na dno słoja połóż plasterki pomarańczy, listek laurowy, plasterki cebuli i kawałki śledzia, ziele angielskie i pieprz.
Postępuj tak do momentu, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinna znajdować się cebula.
Zalej słoik olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Wstaw do lodówki na 24 godziny, w tym czasie smaki się przegryzą i wzmocnia aromaty. Potem już możesz delektować się śledziem w oleju z pomarańczą.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis