Śledzie w oleju z pomarańczą

Śledzie w oleju z pomarańczą

Zdjęcie - Śledzie w oleju z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta coraz bliżej, więc przedstawiam znakomity przepis na śledzika, który w moim domu jedzony jest w ekspresowym tempie. Robię go przez cały rok, ale na święta musi być obowiązkowo. Używam składników najwyższej jakości – olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest moim nieodłącznym towarzyszem w kuchni!

Zalety oleju Kujawskiego:

  • powstaje z najlepszych nasion rzepaku, które spełniają rygorystyczne wymagania jakościowe
  • ma złocisty kolor
  • jego naturalny smak i zapach sprawia, że Kujawski jest idealny do zastosowania na ciepło, jak i na zimno
  • powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku
  • zawiera kwasy omega-3 i witaminy E + K 

Składniki na śledzie w oleju z pomarańczą:

  • 600 g filetów śledziowych typu matias
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 cebule
  • 1 szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 ziela angielskie

Zdjęcie - Śledzie w oleju z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić śledzie w oleju z pomarańczą?

Matiasy pokrój na kawałki.

Pomarańczę i cebulę pokrój w plastry.

Na dno słoja połóż plasterki pomarańczy, listek laurowy, plasterki cebuli i kawałki śledzia, ziele angielskie i pieprz.

Postępuj tak do momentu, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinna znajdować się cebula.

Zalej słoik olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Wstaw do lodówki na 24 godziny, w tym czasie smaki się przegryzą i wzmocnia aromaty.   Potem już możesz delektować się śledziem w oleju z pomarańczą.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów