Śledź z musztardą i chilli

Jaki śledzik smakuje najlepiej? Do przygotowania wyjątkowego śledzika wykorzystałam lniany olej Kujawski tłoczony na zimno. Takie oleje są cennym źródłem substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia 🙂
Składniki na śledzia z musztardą i chilli:
- 300 g śledzia a’la matias
- 60 g musztardy francuskiej
- czerwona cebula
- 40 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- 0,5-1 papryczka chilli
- koperek,
- pieprz
Przygotowanie śledzia z musztardą i chilli:
Czerwona cebulę kroję na mniejsze kawałki, papryczkę chilli siekam drobno, jak i świeży koperek. Śledzia kroję w paski.
Do miski przekładam przygotowane składniki.
Dodaję musztardę francuską, olej Kujawski tłoczony na zimno LEN oraz pieprz. Składniki mieszam do połączenia i odstawiam, aby śledź nabrał smaku.
Tak przygotowany śledź z musztardą i chilli w oleju lnianym najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu.
Porada: Jeśli śledzie są bardzo słone, warto je wcześniej namoczyć – najlepiej przez 1-2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, zmieniając płyn co 30 minut. Dzięki temu będą delikatniejsze w smaku.
Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 2-3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis