Śledź z musztardą i chilli

Śledź z musztardą i chilli

Zdjęcie - Śledź z musztardą i chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jaki śledzik smakuje najlepiej? Do przygotowania wyjątkowego śledzika wykorzystałam lniany olej Kujawski tłoczony na zimno. Takie oleje są cennym źródłem substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia 🙂

Składniki na śledzia z musztardą i chilli:

  • 300 g śledzia a’la matias
  • 60 g musztardy francuskiej
  • czerwona cebula
  • 40 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
  • 0,5-1 papryczka chilli
  • koperek,
  • pieprz

Zdjęcie - Śledź z musztardą i chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie śledzia z musztardą i chilli:

Czerwona cebulę kroję na mniejsze kawałki, papryczkę chilli siekam drobno, jak i świeży koperek. Śledzia kroję w paski.

Do miski przekładam przygotowane składniki.

Dodaję musztardę francuską, olej Kujawski tłoczony na zimno LEN oraz pieprz. Składniki mieszam do połączenia i odstawiam, aby śledź nabrał smaku.

Tak przygotowany śledź z musztardą i chilli w oleju lnianym najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu.

Porada: Jeśli śledzie są bardzo słone, warto je wcześniej namoczyć – najlepiej przez 1-2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, zmieniając płyn co 30 minut. Dzięki temu będą delikatniejsze w smaku.

Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 2-3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów