Składana tortilla a’la Capresse

Składana tortilla a’la Capresse

Ostatnio testuję różne kombinacje smakowe na przygotowanie tzw tortilli składanej. Każda jest inna, i każda ma swój urok.

Tym razem zrobiłam tortillę na wzór słynnego caprese. Do środka dałam bazyliowe pesto, pokrojonego na plastry pomidora, mozzarellę oraz świeży szpinak. Smakowo, dzięki dodatkowi pesto, wyszło dość intensywnie i domyślam się, że to nie będzie propozycja dla wszystkich. Mnie taka tortilla smakowała, mojemu dziecku, dla którego zrobiłam drugą porcję, niekoniecznie.

Jedyny minus tortilli w takim wydaniu jest taki, że jednak dość szybko nasiąka ona sokiem z pomidora i mozzarelli i nawet pomimo zrumienienia jej na patelni, jest dość wilgotna.

Zdjęcie - Składana tortilla a’la Capresse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na składaną tortillę a'la Caprese:

  • 2 tortille
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 łyżeczki zielonego pesto

 

Przygotowanie składanej tortilli a'la Caprese:

Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki. Myślę, że zamiennie, zamiast mozzarelli, sprawdzi się tu dobrze również ser cheddar.

Tortillę nacinamy od jednej krawędzi, aż do środka, układamy na 1/4 części poszczególne dodatki: pesto, pomidora, szpinak oraz mozzarellę. Zwijamy. Rumienimy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni (uwaga! tortilla i tak będzie „mokra” od mozzarelli i pomidora). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym  Zdjęcie - Składana tortilla a’la Capresse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Składana tortilla a’la Capresse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Składana tortilla a’la Capresse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Składana tortilla a’la Capresse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Składana tortilla a’la Capresse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów