Siekana pasta z łososia
Takiej pasty z łososia jeszcze nie jadłam… Można podać ją z pieczywem, tortillą, jako przekąskę na krakersach lub wyjadać bez niczego! Aby zwiększyć wartości odżywcze pasty i nadać jej wyjątkowego smaku, dolałam do niej lniany olej Kujawski tłoczony na zimno.
Każdy z olejów tłoczonych na zimno Kujawski charakteryzuje się trochę innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Składniki na siekaną pastę z łososia:
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 10 g oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 100 g śmietankowego serka kanapkowego
- 70 g ogórka zielonego (bez pestek)
- 15 g majonezu
- 10 g musztardy
- świeży koperek
Przygotowanie siekanej pasty z łososia:
Składniki na siekaną pastę z łososia układam na desce i siekam je, aż uzyskam gładką pastę. Gotową pastę podaję w ulubiony sposób.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: prosty przepis