Serowy quiche ze szpinakiem

Serowy quiche ze szpinakiem

To chyba naturalne, że wiosną chce się „czegoś zielonego” do zjedzenia. Wybór warzyw w sklepie nie jest jeszcze imponujący, jak młode ziemniaki to z Maroka, jak pomidory to jeszcze kwaskowate… Wybawcą może okazać się stary, poczciwy szpinak. Ten mrożony w całych liściach świetnie zaspokoił moje wiosenne zapotrzebowanie na witaminowy obiad, do którego podałam pieczone z dodatkiem oliwy małe pomidorki koktajlowe.

Zdjęcie - Serowy quiche ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowy quiche ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowy quiche ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowy quiche ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Serowy quiche ze szpinakiem

Agata, 16 maja 2011

Zdjęcie - Serowy quiche ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Foremkę (korytko) wyłóż papierem do pieczenia i surowym ciastem francuskim (pozostaw wysoki brzeg). Na patelni rozgrzej oliwę, włóż na nią szpinak i na wolnym ogniu odmroź go i odparuj nadmiar wody. W miseczce wymieszaj jajka z serami, mlekiem i przyprawami. Na ciasto wyłóż połowę szpinaku, wlej masę jajeczną, ułóż drugą porcję szpinaku. Piecz w temp. 200 oC do momentu zarumienienia wierzchu. Przed podaniem i wyjęciem tarty z foremki lekko ją ostudź.

Kategorie przepisów