Serowy quiche ze szpinakiem
To chyba naturalne, że wiosną chce się „czegoś zielonego” do zjedzenia. Wybór warzyw w sklepie nie jest jeszcze imponujący, jak młode ziemniaki to z Maroka, jak pomidory to jeszcze kwaskowate… Wybawcą może okazać się stary, poczciwy szpinak. Ten mrożony w całych liściach świetnie zaspokoił moje wiosenne zapotrzebowanie na witaminowy obiad, do którego podałam pieczone z dodatkiem oliwy małe pomidorki koktajlowe.
Serowy quiche ze szpinakiem
Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- szpinak - 1 szklanka (rozmrożone liście)
- mleko - 100 ml
- mascarpone - 50 g
- ser pleśniowy - 50 g
- jajko - 2 szt
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki, aromatyzowana czosnkiem
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
Sposób przygotowania
Foremkę (korytko) wyłóż papierem do pieczenia i surowym ciastem francuskim (pozostaw wysoki brzeg). Na patelni rozgrzej oliwę, włóż na nią szpinak i na wolnym ogniu odmroź go i odparuj nadmiar wody. W miseczce wymieszaj jajka z serami, mlekiem i przyprawami. Na ciasto wyłóż połowę szpinaku, wlej masę jajeczną, ułóż drugą porcję szpinaku. Piecz w temp. 200 oC do momentu zarumienienia wierzchu. Przed podaniem i wyjęciem tarty z foremki lekko ją ostudź.