Serowe knedle ze śliwkami
Ogólnie nie jestem wielkim fanem słodkich obiadów – zdecydowanie wolę te na wytrawnie. Jednakże dla knedli ze śliwkami robię wyjątek. Chociaż raz w sezonie na te owoce muszę je zrobić. Tradycyjnie w większości polskich domów knedle przygotowuje się z ciasta na bazie ziemniaków, jednakże moja Babcia najczęściej robi je z twarogu i właśnie te smakują nam najbardziej. W tych kartoflanych zawsze wyczuwałem smak ziemniaka, który nie do końca mi podchodził i jakoś kłócił mi się ze słodkimi owocami. Dlatego dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami domowym przepisem na serowe knedle ze śliwkami według babcinej receptury.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i dużo szybsze od klasycznych knedli, bo nie musimy gotować, a następnie studzić ziemniaków. Wystarczy połączyć zmielony tłusty twaróg z mąką i jajkami do uzyskania gładkiej masy. Dużo tutaj zależy od jakości sera białego. Najlepszy będzie ten w kawałku. Jeśli jednak nie macie możliwości lub nie chce się Wam go mielić, to można użyć dobrego twarogu w wiaderku, ale musi mieć on zwartą konsystencję – inaczej do ciasta będzie trzeba dodać dużo mąki i knedle wyjdą twarde po ugotowaniu.
Serowe knedle z tego przepisu można przygotować nie tylko ze śliwkami. Świetnie sprawdzą się tutaj również morele, czy truskawki. W moim domu obowiązkowo podaje się je z okrasą z masła i bułki tartej, ale świetnie smakują również z kleksem kwaśnej śmietany i odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli należycie do grona miłośników obiadów na słodko, to koniecznie musicie ich spróbować. Te serowe knedle ze śliwkami są naprawdę pyszne i stanowią świetną alternatywę dla ziemniaczanych. ?
Serowe knedle ze śliwkami Wydrukuj przepis Ilość porcji: 18-20 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
- 500 g tłustego twarogu (może być również dobry twaróg z wiaderka)
- ok. 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ok. 18-20 śliwek, najlepiej węgierek
- ok. 10 łyżeczek cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Przełóż go do miski.
- Do twarogu dodaj mąkę, wsyp sól i wbij jajka. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i się nie kleić. Jeżeli ciężko odchodzi od dłoni, dodaj nieco więcej mąki (jej ilość zależy od wilgotności twarogu). Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie wydryluj śliwki.
- Ze schłodzonego ciasta odrywaj kulki nieco większe od orzecha włoskiego, spłaszcz je w dłoniach, formując spory placuszek i umieść na środku dwie połówki śliwek, posyp połową łyżeczki cukru i otocz ciastem, formując kule. Układaj je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką.
- Knedle gotuj partiami (po ok. 6-8 sztuk) w lekko osolonym wrzątku przez ok. 5-6 minut od wypłynięcia.
- Na patelni roztop masło i dodaj bułkę tartą. Podsmaż ją do złotego koloru, a następnie polej nią ugotowane knedle.