Serniko-brownie z musem wiśniowym

Serniko-brownie z musem wiśniowym
Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serniko-brownie z musem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 36%
  • 5 jajek
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
na czekoladowy spód:
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
na mus wiśniowy:
  • 200 g wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.


Spód:

Olej Kujawski miksujemy z cukrem i dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą oraz kakao i dodajemy partiami do oleju. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i podpiekamy przez 15 min.


Mus:

Wiśnie drylujemy i gotujemy z cukrem oraz cynamonem przez 15 min. Blendujemy.


Masa:

Twaróg, cukier i mascarpone ucieramy mikserem. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii, rozpuszczoną białą czekoladę i śmietankę. Miksujemy. Do masy wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując.


Masę wylewamy łyżką na podpieczony spód. Na wierzch łyżeczką nakładamy mus wiśniowy. Sernik wstawiamy do piekarnika na 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę z 180°C do 120°C i pieczemy jeszcze przez 120 min.


Po upieczeniu studzimy, po czym wstawiamy do lodówki. Sernik musi spędzić w lodówce 12 godz., dopiero wtedy nabiera właściwej konsystencji


Porada:

Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki na noc przed pieczeniem.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów