Sernik z pianką i brzoskwiniami

Sernik z pianką i brzoskwiniami
Sernik ze starego zeszytu mojej mamy, był pieczony przeważnie na święta i zawsze w sezonie zimowym. Może dlatego, że w chłodniejsze dni zdecydowanie zmieniają się nam smaki i mamy ochotę na cięższe ciasta – serniki, ciasta drożdżowe i przekładane ? Dodatek brzoskwiń lub moreli, bardzo ożywia smakowo i kolorystycznie ciasto, na wierzchu jest delikatna pianka z białek i posypka z kruchego ciasta. Bardzo polecam, to ciasto z pewnością uprzyjemni, deszczowy weekend ?

Zdjęcie - Sernik z pianką i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g schodzonego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na sernik
  • 1 kg. sera mielonego z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1/2 szkl. cukru
  • 80 g. masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
Składniki na bezę
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
Oraz
  • 1 puszka brzoskwiń lub moreli w syropie pokrojonych na małe kawałki
Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko, ale dokładnie wyrabiam na ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą. Kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut. Ser daję do większej miseczki, dodaję cukier i mieszam wszystko mikserem do połączenia. Dodaję jajka, po dodaniu każdego jajka, ponownie miksuję do połączenia. Dodaję przesiane budynie, rozpuszczone i ostudzone masło, oraz aromat. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Większym kawałkiem ciasta, wylepiam blaszkę o wym. 25 x 36 cm. Spód ciasta nakłuwam widelcem i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylewam ser, na ser wykładam kawałki brzoskwiń. Następnie równomiernie wykładam pianę z białek. Na pianę ścieram, drugą część ciasta. Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Sernik z pianką i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z pianką i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów