Sernik z pianką i brzoskwiniami
Sernik ze starego zeszytu mojej mamy, był pieczony przeważnie na święta i zawsze w sezonie zimowym. Może dlatego, że w chłodniejsze dni zdecydowanie zmieniają się nam smaki i mamy ochotę na cięższe ciasta – serniki, ciasta drożdżowe i przekładane ? Dodatek brzoskwiń lub moreli, bardzo ożywia smakowo i kolorystycznie ciasto, na wierzchu jest delikatna pianka z białek i posypka z kruchego ciasta. Bardzo polecam, to ciasto z pewnością uprzyjemni, deszczowy weekend ?
Składniki na ciasto kruche
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g schodzonego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg. sera mielonego z wiaderka
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 1/2 szkl. cukru
- 80 g. masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 puszka brzoskwiń lub moreli w syropie pokrojonych na małe kawałki