Sernik z Manchego

Sernik z Manchego

 

Pewnie mi nie uwierzycie, ale ten sernik z Manchego to było dzieło absolutnego przypadku (i trochę szczęścia jeśli chodzi o zapasy w lodówce). 😉 Zbliżało się niedzielne popołudnie, a mnie naszła ochota na ciasto. Rzadko mi się w sumie zdarza nic nie upiec na weekend, ale akurat tego dnia postanowiłem trochę odpocząć i oddać się dolce far niente. Jednakże ochota na coś słodkiego nie dawała za wygraną. Zacząłem więc przeglądać zawartość domowej spiżarni i sprawdzając zapasy ujrzałem resztki serka Philadelphia, którego dzień wcześniej potrzebowałem do sushi, nieotwarte mascarpone z kończącym się terminem ważności oraz odrobinę ricotty. Jednakże nadal wydawało mi się to trochę za mało, żeby upiec z tego wszystkiego nawet niewielką blaszkę sernika. Wtem przypomniałem sobie, że na blogu Facet i Kuchnia widziałem kiedyś pomysł na sernik z Manchego, a akurat szczęśliwie kupiłem kawałek tego hiszpańskiego sera owczego dzień wcześniej, aby mieć do wina. Dlatego postanowiłem zaryzykować i spróbować tego słodko-wytrawnego połączenia. I muszę Wam przyznać, że to był strzał w dziesiątkę, bo to jeden z najbardziej nieprawdopodobnych serników, jakie upiekłem.

 

Sernik z Manchego ma niesamowity smak, łączący w sobie słodkie nuty z odrobiną wytrawności. Ma delikatnie słonokarmelowy smak i niesamowitą konsystencję, którą ciężko opisać słowami — jest sprężysty i kremowy jednocześnie. Trochę przypomina on sernik baskijski. Dodatkowo, aby podkręcić jego smak, podałem go z konfiturą z gorzkich pomarańczy, która również czekała na swój dzień już od miesięcy. 😉 Świetnie będzie tutaj pasowała również konfitura z fig lub pigwy (najlepiej w formie hiszpańskiego membrillo). Jeśli kochacie niecodzienne połączenia i nie przeszkadza Wam nienachalna wytrawność w deserach, to koniecznie musicie go spróbować! Ten sernik z Manchego jest tak niesamowicie pyszny, że znika w okamgnieniu. 😉

 

Zdjęcie - Sernik z Manchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sernik z Manchego Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzinaWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

  • 200 g owczego sera Manchego
  • 250 g sera mascarpone
  • 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub ricotty (u mnie pół na pół)
  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego (fajnie sprawdzi się również kokosowy)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • konfitura z gorzkiej pomarańczy do podania (świetnie sprawdzi się również z fig lub pigwy)

PRZYGOTOWANIE

  1. Mascarpone połącz z serkiem śmietankowym i ricottą (jeśli używasz). Następnie wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy oraz skrobię i krótko zmiksuj na gładką masę.
  2. Ser Manchego zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki (niczym parmezan) i dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
  3. Tortownicę o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła od wewnątrz i wlej masę serową.
  4. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę, aż będzie ścięty na środku i ładnie zarumieni się z wierzchu. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia i delikatnie oddziel od papieru.
  5. Przestudzony sernik pokrój na porcje i podawaj z ulubioną konfiturą.

 

 

*Przepis inspirowany recepturą ze strony Facet i Kuchnia.

 

Zdjęcie - Sernik z Manchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów