Sernik z jagodami na zimno

Sernik z jagodami na zimno z biszkoptami i jagodową warstwą. Delikatny sernik z kilku składników idealny na lato.

Sernik jest puszysty i lekki dzięki dodaniu do środka ubitej śmietanki.

Warstwa jagodowa z dużą ilością owoców ma nie tylko piękny kolor, ale równie dobrze smakuje. Poza sezonem można go wykonać z mrożonych jagód.

Sernik z jagodami na zimno będzie doskonały w sezonie letnim. Prosty przepis z kilku składników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.

Zdjęcie - Sernik z jagodami na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK Z JAGODAMI NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu np. z wiaderka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
  • 1 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych + 1/2 szklanki do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem np. rzepakowym (można też użyć formy silikonowej ze szklanym dnem).
Układamy biszkopty na dnie tortownicy. Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali (nie doprowadzamy do wrzenia), zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i przesianym cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Do masy serowej prosto pod widełki miksera wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy do połączenia. 3/4 masy wykładamy do formy. Do pozostałej wsypujemy jagody i przez chwilkę miksujemy. Wykładamy na jasną masę i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy obsypany jagodami.

Zdjęcie - Sernik z jagodami na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z jagodami na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy