Sernik pistacjowy na oleju

Sernik pistacjowy na oleju

Zdjęcie - Sernik pistacjowy na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik pistacjowy na oleju z białą czekoladą Wypiek idealny na święta czy do popołudniowej kawy 🙂 Obłędnie kremowy, zachwyci smakiem Twoich najbliższych 😍Połączenie pistacji i białej czekolady jest rewelacyjne.

Zapisz przepis i zobacz, jak łatwo go przygotować!

Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Olej jest tłoczony z polskiego rzepaku. A ciasta upieczone na oleju rzepakowym są łatwe, bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze.

Składniki są przygotowane na tortownicę o średnicy 24 cm. Pamiętaj, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Składniki na sernik pistacjowy na oleju:

Spód na oleju:

  • 200 g kruchych ciastek lub herbatników czy biszkoptów
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Masa serowa:

  • 1 kg dobrej jakości twarogu na sernik
  • 4 jajka o rozmiarze L
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • sok i skórka otarta z 1 limonki 🍋‍🟩
  • 150 g pasty pistacjowej
  • 100 g roztopionej białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli

Polewa pistacjowa:

  • 100 g pasty pistacjowej
  • 100 g drobno posiekanych pistacji
  • opcjonalnie maliny do dekoracji (świeże lub liofilizowane)

Zdjęcie - Sernik pistacjowy na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec sernik pistacjowy na oleju?

Kruche ciastka kruszę i dokładnie mieszam z olejem rzepakowym, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Tą mieszanką wykładam spód tortownicy (koniecznie z papierem do pieczenia). Dociskam ciasteczkowy spód i piekę przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C, funkcja “góra – dół.”

W misce mieszam twaróg na sernik z jajkami, śmietanką, cukrem pudrem, budyniem, szczyptą soli, pastą pistacjową, sokiem i skórką otartą z limonki, rzepakowym olejem Kujawski oraz białą czekoladą.

Masę serową przelewam na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika. Na dnie piekarnika ustawiam także naczynie żaroodporne z wodą.

Sernik pistacjowy na oleju piekę przez 30 minut w temperaturze 180*C, a następnie zmniejszam temperaturę do 160*C i piekę dalej przez 30 minut.

Sernik pistacjowy na oleju studzę przy otwartych drzwiach piekarnika, a następnie wstawiam na kilka godzin do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Dekoruję sernik pistacjowy na oleju lekko podgrzaną pastą pastą pistacjową, posiekanymi pistacjami oraz malinami.

Zdjęcie - Sernik pistacjowy na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudnosci: średnio trudne

 

Kategorie przepisów