Jabłecznik bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną

Jabłecznik bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną
Zdjęcie - Jabłecznik bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 kg jabłek
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 g ciastek digestive
  • 200 g margaryny Palma
  • 2 puszki masy karmelowej
  • 200 g serka mascarpone
  • 20 g żelatyny
  • 600 g śmietany kremówki
Przygotowanie

Ciastka drobno rozkruszyć. Dodać rozpuszczoną Palmę i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód foremki i dobrze docisnąć. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel z 1 puszki.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło i uprażyć jabłka mieszając i doprawiając przyprawami. Dosypać galaretki i dobrze wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciastek i karmelu. Zostawić do stężenia.


Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Dodać do niej pół szklanki gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia.


Mascarpone (w temp. pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodać po trochu - ciągle mieszając - przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi.


Porada:

Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów